NATO se va concentra pe „scenarii de luptă realiste” în exercițiul aerian Ramstein Flag 2025: Exercițiul are loc în timp ce SUA și-au exprimat scepticismul față de aliaţii din Europa

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Exerciţiul Ramstein Flag 2025 (RAFL25), desfăşurat în perioada 31 martie - 11 aprilie 2025.
Exerciţiul Ramstein Flag 2025 (RAFL25), desfăşurat în perioada 31 martie - 11 aprilie 2025.

Comandamentul Aerian Aliat (AAC) al NATO, în cooperare cu Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos (RNLAF), urmează să desfășoare Ramstein Flag 2025 (RAFL25) în perioada 31 martie - 11 aprilie 2025.

Exercițiul va reuni peste 90 de avioane din peste 15 națiuni aliate, care operează din 12 baze aeriene din toată Europa. Activitatea de pregătire, una la scară largă care vizează antrenamentul la nivel tactic, urmărește să întărească operațiile multidomeniu (operațiile de forțe întrunite – nota autorului) , interoperabilitatea și capabilitățile de răspuns rapid în rândul forțelor aliate.

Exercițiul RAFL25, care se desfășoară alături de exercițiul Frisian Flag condus de olandezi, este conceput pentru a spori abilitatea NATO de a opera într-un mediu complex. Exercițiul se va concentra pe dezvoltarea tacticilor, tehnicilor și procedurilor IAMD (Integrated Air and Missile Defence - Apărare Antiaeriană și Antirachetă Integrată), ACE (Agile Combat Employment - Angajare în Luptă Agilă) și C-A2/AD (Counter Anti-Access/Area Denial - contracararea zonele antiacces/negare a accesului), potrivit unui comunicat de presă, din 25 martie, al AAC.

 

Puterea aeriană a NATO este fundamentală pentru descurajarea realizată de alianță în apărarea tuturor națiunilor membre

 

„Puterea aeriană a NATO este fundamentală pentru descurajarea realizată de alianță în apărarea tuturor națiunilor NATO, acum mai mult ca niciodată”, a declarat mareșalul aerian Jonny Stringer, locțiitor al comandantului aerian aliat, în timpul unei mese rotunde media.

„Din perspectiva NATO, (exercițiul) se încadrează într-o succesiune de analize, lecții și apoi aplicarea acestora într-un sens de dezvoltare tactică care aduce beneficii tuturor națiunilor din NATO și marchează un pas înainte față de locul în care eram acum doar câțiva ani”, a spus Stringer, potrivit publicației americane Air and Space Forces.

O componentă critică a exercițiului este reprezentată de Centrul Mobil de Control Aerian (Deployable Air Control Centre), Centrul de realizare a Imaginii Aeriene bazată pe Recunoaștere (Recognized Air Picture Production Centre) și Postul de Fuziune a Senzorilor (DARS - Sensor Fusion Post), ultimul fiind deja implementat înaintea exercițiului. Sistemul DARS va oferi monitorizare în timp real a spațiului aerian, coordonare și imagine aeriană recunoscută, asigurând o integrare perfectă între activele aeriene și cele terestre.

Avioanele de luptă, avioanele de supraveghere, aeronavele de realimentare și mijloacele de război electronic participante se vor integra cu activele terestre și maritime, exercițiul oferind un exercițiu multi-domeniu extrem de sofisticat, care include seturi de probleme realiste într-un mediu operațional complex.

 

Exercițiul are loc în timp ce SUA și-au exprimat scepticismul față de NATO

 

RAFL25 „oferă o oportunitate unică de a antrena întreaga echipă aeriană într-un cadru multinațional, de la echipajele noastre de la sol și echipajele noastre în aer până la echipele noastre de întreținere, echipajele noastre de logistică”, a declarat comandantul Forțelor Aeriene Regale ale Țărilor de Jos, generalul locotenent Andre Steur, care a participat la masa rotundă media. „Acest exercițiu nu este doar despre interoperabilitate și antrenament față de setul țintă sau un anumit adversar, ci oferă și expunere la toate nivelurile”, a adăugat el.

„Vom opera din baze diferite, ceea ce ne oferă flexibilitate cu armada aeriană care acționează de pe mai multe aerodromuri diferite și cu platforme diferite, dar odată ce vom ajunge în aer, suntem o singură echipă de luptă”, a spus Steur.

Exercițiul are loc în timp ce SUA și-au exprimat scepticismul față de NATO sub președintele Donald Trump, cu întrebări despre viitorul rol al SUA. Până în prezent, acest lucru nu a părut să aibă impact asupra exercițiilor militare, deoarece forțele aeriene americane din Europa tocmai au încheiat o desfășurare a Bomber Task Force cu B-52 Stratofortress, care a inclus mai mult de 10 misiuni cu aliații NATO.

Stringer a spus că Forțele Aeriene ale SUA intenționează să participe la RAFL25 cu o „suită de înaltă capabilitate aeriană”, potrivit publicației Air and Space Forces.

,,Toate relațiile, toate alianțele au, probabil, suișuri și coborâșuri. Dar ceea ce vedeți la Ramstein Flag este unul dintre cele mai înalte antrenamente pe care le putem desfășura în Europa într-o serie de națiuni, fiind susținut de toate cele 32 de națiuni din alianță, pentru a genera abilitățile esențiale de care vom avea nevoie - toți vom avea nevoie - pentru a menține Europa sigură. Și această abilitate de a te integra, de a fi interoperabil între națiuni, este esențială pentru aceasta. Și asta stă la baza exercițiului”, a spus Stringer.

Primul exercițiu Ramstein Flag avut loc în octombrie anul trecut în Grecia, cu peste 130 de avioane din 12 țări. Conceptul împrumută din exercițiile Red Flag ale Forțelor Aeriene ale SUA, care urmăresc să se „antreneze în timp ce luptă”, folosind medii și adversari realiști la scară largă pentru a ajuta la perfecționarea abilităților de luptă aeriană ale aviatorilor.

Pe măsură ce RAFL25 se apropie, exercițiul rămâne o demonstrație cheie a puterii aeriene, rezilienței și angajamentului NATO față de apărarea colectivă, asigurarea că forțele aeriene NATO sunt pregătite să facă față provocărilor unui peisaj de securitate în evoluție, a precizat AAC în comunicatul de presă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel