Evaluarea a fost făcută în cadrul exercițiului Loyal Leda 2024 la care au participat peste 5.000 de militari. Activitățile s-au desfășurat în perioada 5-14 martie în locații cheie din Europa, potrivit unui comunicat de presă (22 martie) al Forțelor Terestre americane din Europa.
Pe lângă Corpul de Reacție Rapidă - Franța (Rapid Reaction Corps-France – RRC-Franța), în exercițiu au fost angrenate Corpul Multinațional Nord-Est și Corpul 1 germano-olandez în planificarea și desfășurarea unei operații comune majore de articol 5 (apărare colectivă a NATO).
În timpul exercițiului, participanții au fost puși în fața unei multitudini de situații ”provocatoare” și ”solicitante”, care au cuprins toate mediile de luptă: terestru, spațial, aerian, maritim și cibernetic.
Photo source: NATO
Activitățile principale de stat major și conducere ale exercițiului s-au desfășurat Centrul NATO de Antrenament al Forțelor Întrunite (JFTC) de la Bydgoszcz (Polonia), unde peste 800 de experți au evaluat participanții la exercițiu. Armata Română a fost reprezentată la exercițiu de un detașament de militari din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.
Exercițiul „Loyal Leda 24” a fost extrem de important deoarece a permis evaluarea unei activități deosebit de complexe cum este stabilirea nivelului de pregătire a unei mari unități operative (eșalon corp în cadrul NATO sau armată în cadrul forțelor armate ruse) cum este RRC-France.
„Acest exercițiu, Loyal Leda 24, este esențial, deoarece este capabil să demonstreze că RRC-Franța, în calitate de cartier general al corpului de luptă, este o formațiune cu adevărat credibilă și de încredere”, a spus maiorul Brandon Essiet, un militar american desemnat să-și desfășoare activitatea în structura G7 din cadrul RRC-Franța cu sediul în Lille, Franța. „Prin acest exercițiu, suntem capabili să efectuăm manevre de luptă la scară largă într-un mediu multinațional destul de similar cu condițiile actuale pe care le vedem în lume astăzi.
Au fost simulate acțiunile a aproximativ 80.000 de militari
În operația militară din cadrul exercițiului, cu trei corpuri terestre multinaționale, au fost simulate acțiunile a aproximativ 80.000 de militari.
Essiet a spus că una dintre cele mai bune caracteristici ale exercițiului a fost oportunitatea de a permite personalului RRC-France din 13 națiuni aliate să lucreze împreună cu cele șapte națiuni care au contribuit la simulare, reprezentând efective de aproximativ 80.000 de militari.
„Cu acest exercițiu ne-am putut finaliza certificarea în calitate de cartier general al corpului de luptă de rezervă (standby warfighting corps headquarters) al NATO și a fost o oportunitate grozavă de a ne demonstra interoperabilitatea nu numai cu metodele umane și tehnice, ci și procedurale de a lupta în coaliție și ca aliați”, a mai precizat Essiet.
Comandamentul Terestru Aliat (LANDCOM) de la Izmir, Turcia, a servit drept sponsor și autoritate de certificare a exercițiului.
Potrivit unui comunicat de presă al JFTC, generalul-maior german Norbert Wagner (comandantul JFTC și directorul exercițiului Loyal Leda), a inspectat mai multe locații de exercițiu pentru a observa evoluția evenimentului. Împreună cu generalul-locotenent francez Emmanuel Gaulin, comandantul RRC-Franța, a explorat zona principală de exerciții din Mailly, Franța. În apropiere de Bechyne, Republica Cehă, el a observat activitatea Corpului 1 germano-olandez și s-a întâlnit cu comandantul Corpului, generalul-locotenent olandez Nico Tak.
Corpul de Luptă de rezervă al NATO - Franța intervine doar dacă mai e nevoie după intervenția în prima etapă a Forței Operative Întrunite cu efective de 20.000 de militari
RRC Franța. Photo source: NATO
Nota autorului: Corpul de Luptă de rezervă al NATO – acum RRC-France - face parte din NRF (NATO Response Force) și este pregătit în orice moment să fie acționeze, fiind cunoscut ca Grupul următor de forțe (Initial Follow-On Forces Group - IFFG). El este desfășurat în etapa a doua a unei operații și doar dacă mai este nevoie, în prima etapă fiind desfășurată forța VJTF (Very High Readiness Joint Task Force – Forța Operativă Întrunită cu pregătire foarte ridicată) cu efective de 20.000 de militari.
Comandamentul Forțelor Întrunite NATO din Brunssum asigură comanda NRF în 2024, în timp ce Corpul Aliat de Reacție Rapidă al Regatului Unit este la comanda componentei terestre din NRF.
În conformitate cu summitul NATO de la Vilnius (iulie 2923), la jumătatea anului 2024 NRF se va transforma într-o structură mai puternică numită Forța de Reacție Aliată (Allied Reaction Force - ARF). Din iulie 2024, Corpul NATO Rapid Deployable Italia (NRDC-ITA) va fi Cartierul General al ARF, după ce va primi certificare în cadrul exercițiului Steadfast Deterrence din luna mai.
Se poate aprecia că în cadrul noii structuri de intervenție rapidă a NATO – numită ARF – valoarea formațiunii care va interveni în prima urgență - VJTF - va fi crescută de la echivalentul unei divizii (cât este acum) la un corp, iar forțele IFFG (rezerva) vor fi și ele crescute de la echivalentul unui corp la două corpuri, posibil chiar trei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News