Chris Cavoli, unul dintre comandanții de top ai NATO, a anunțat joi, la Bruxelles, că exercițiul ”Steadfast Defender” va începe săptămâna viitoare și durează până în luna mai, scrie Reuters.
”Va fi o demonstrație clară a unității noastre, a puterii noastre și a hotărârii noastre de a ne proteja reciproc”, a spus generalul american Cavoli despre exercițiul militar comun.
Trupele vor fi trimise de aliații NATO, dar și de Suedia, potrivit Cavoli.
Secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, a declarat că Regatul Unit va trimite 20.000 de militari, cea mai mare desfășurare de trupe britanice din ultimii 40 de ani.
Președintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, declara deja de miercuri, la începutul întâlnirii de două zile de la Bruxelles, că Alianța trebuie în special să consolideze apărarea colectivă. Totuși, toți pașii necesari pentru aceasta „nu trebuie să stea doar pe umerii celor în uniformă”.
„Pentru a ne consolida apărarea colectivă și, în același timp, a sprijini Ucraina în lupta pentru existență, avem nevoie de o abordare la nivel de societate”, a spus amiralul olandez.
„Avem nevoie de entități publice și private să își schimbe gândirea dintr-o eră în care totul era planificabil, previzibil, controlabil... într-o eră în care orice se poate întâmpla. Până la o perioadă în care trebuie să ne așteptăm la neașteptat”, a adăugat el.
Joi, amiralul Bauer a mai spus că NATO este mai puternică ca niciodată, dar a spus totuși că „trebuie făcut mai multe pentru a descuraja orice potențială amenințare”. „Este și despre pregătire”, a spus amiralul olandez.
Transformarea NATO a reprezentat, de altfel, subiectul principal al întrunirii Comitetului Militar al Alianței finalizată cu prima ședință a Consiliului NATO-Ucraina în formatul șefilor de Stat Major.
Bauer a precizat că discuțiile se axează pe planurile regionale de apărare adoptate de NATO la summitul NATO de la Vilnius.
,,Acestea sunt cele mai cuprinzătoare planuri de apărare pe care le-a avut NATO de la sfârșitul Războiului Rece. Niciodată până acum planurile de apărare ale NATO și cele naționale nu au fost atât de strâns legate între ele. Acest lucru va modela forțele noastre armate pentru deceniile următoare. Aliații lucrează acum în mod activ pentru a maximiza capacitatea de aplicare a acestor noi planuri de apărare”, a detaliat oficialul alianței.
România a fost reprezentată la întâlnirea de la Bruxelles de șeful Statului Major generalul Vlad Gheorghiță.
Citește și: Şeful Comitetului Militar NATO: Rusia se teme în realitate de democrație. Deciziile NATO de la Vilnius devin esențiale pentru rezistența europeană
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News