NATO se pregătește de orice scenariu: Trenuri-spital pentru evacuarea militarilor răniți. În cazul unui război cu Rusia, evacuarea aeriană va fi dificilă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Joint Support and Enabling Command - JSEC
Joint Support and Enabling Command - JSEC

NATO intenționează să dezvolte o strategie de evacuare în masă a soldaților răniți de pe linia frontului în cazul unui război cu Rusia.

NATO are resurse militare avansate, dar planificatorii Alianței sunt conștienți că orice conflict de mare intensitate va produce răniți și în rândul militarilor NATO care luptă pe front.

Provocarea cheie va fi organizarea transportului în siguranță al soldaților răniți, realizat pe cale terestră și feroviară, în condițiile în care evacuarea aeriană ar putea să nu fie posibilă din cauza apărării aeriene rusești.

Declarația a fost făcută zilele acestea de către înaltul oficial al NATO, general locotenent Alexander Sollfrank, șeful comandamentului logistic al Alianței Nord-Atlantice, relatează Reuters.

Sollfrank, care conduce o structură esențială în NATO (Comandamentul Comun pentru Sprijin și Facilitare Operațională al NATO / JSEC - Joint Support and Enabling Command ), este însărcinat cu coordonarea dinamicii rapide a trupelor și tancurilor în întreaga Europă, precum și pregătirile logistice, cum ar fi depozitarea munițiilor pe flancul estic al NATO.

Medic din Armata SUA pe un vehicul de evacuare medicală M113, în timpul exercițiului Sabre Guardian 16 la Antrenamentul de luptă al Forțelor Terestre Române Centru din Cincu, România /- U.S. Army photo by Spc. Timothy Jackson, flickr

Sollfrank a subliniat că trenurile-spital ar putea deveni principalul mijloc de evacuare, având în vedere că superioritatea aeriană ar putea fi dificil de realizat în fazele inițiale ale unui conflict.

„Din motive de planificare, trebuie luate în considerare toate opțiunile de a duce un număr mare de răniți la instalațiile medicale, care includ trenuri, dar eventual și autobuze”, explică oficialul.

Spre deosebire de experiențele din Afganistan și Irak, unde armatele occidentale aveau control aerian complet, într-un conflict cu Rusia NATO s-ar confrunta cu amenințări serioase din aer. „În cel mai rău caz, vor fi o mulțime de răniți”, a spus Sollfrank, fără a dezvălui o estimare a numărului de victime potențiale.

Această planificare face parte dintr-un program mai larg de reforme al NATO declanșat de invazia rusă a Ucrainei în 2022, cu scopul de a consolida capacitatea alianței de a răspunde unui posibil atac rus.

Reglementările medicale diferite între țări reprezintă un alt obstacol.

Pentru a îmbunătăți logistica evacuării, NATO intenționează să instituie un „Schengen medical militar” care să permită tranzitul rapid de materiale medicale, inclusiv opiacee și analgezice puternice, peste granițele statelor membre, ceea ce ar accelera procesul de tratament și ar reduce obstacolele în transportul soldaţilor răniţi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel