O bază din epoca sovietică a prins viață. Avioanele NATO vor zbura de la baza aeriană albaneză Kucove

Nicolae Iordan, Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Eurofighter / Foto: Niko Peleshi (Ministru al Apărării Naționale a Albaniei)
Eurofighter / Foto: Niko Peleshi (Ministru al Apărării Naționale a Albaniei)

Albania, membră NATO, a redeschis luni o bază aeriană care a fost modernizată pentru a putea servi misiunilor desfășurate de avioanele Alianței.

Într-un moment în care amenințările din partea Rusiei sunt tot mai mari, Albania a redeschis o bază aeriană din epoca sovietică, a declarat premierul Edi Rama.

Pentru a-și consolida prezența în regiune, din ianuarie 2022 de când au început lucrările de reconstrucție a bazei, NATO a cheltuit peste 50 de milioane de euro la Kuçovë, arată AP.

Autoritățile albaneze spun că alegerea bazei Kuçove ca facilitate NATO este legată de poziția geostrategică a țării, precum și de propriul aeroport, precum și de credibilitatea pe care Albania și-a creat-o în cadrul alianței militare.

În prezent, spațiul aerian albanez este protejat de Italia și Grecia deoarece Tirana nu are propriile avioane de vânătoare. Noua bază aeriană va servi ca un centru modern de operațiuni, pentru antrenarea și găzduirea unei game de avioane de luptă.

„Aceasta este o bază care va adăuga un alt element de securitate regiunii noastre din Balcanii de Vest, despre care știm cu toții că este amenințată de amenințările și ambițiile neo-imperialiste ale Federației Ruse”, a spus premierul Edi Rama în timpul inaugurării. (Foto: Niko Peleshi, facebook)

După discursurile de la ceremonie, două avioane de luptă americane F-16 și două F-35 de la Baza Aeriană Aviano din Italia au survolat în timp ce două avioane Eurofighter au aterizat.

 

Baze aeriene și navale

 

Dată în folosință în plin Război Rece, în  1955, Aerodromul Kuçovë va deveni bază aeriană tactică a NATO și va găzdui trupele și aeronavele Alianței, așa cum confirma și Comandantul Forțelor Aeriene Albaneze, generalul de brigadă Ferdinand Dimo.

Situat la 85 de kilometri sud de capitala Tirana, aerodromul Kuçovë este situat în orășelul cu același nume, care a fost cândva cunoscut sub numele de „Orașul lui Stalin”(Qyteti Stalin). Țările europene Germania, Italia și Danemarca erau probabil ținte atunci, a spus Rama luni. „Astăzi trăim într-o eră diferită și, din fericire, Albania este de cealaltă parte”, a adăugat el.

Între timp, Albania a aderat la NATO în 2009, iar acum este în discuții cu alianța privind construirea unei baze navale la Porto Romano, pe coasta Mării Adriatice. Porto Romano, situat în apropierea orașului de coastă Durrës și conceput ca cel mai mare port din țară, ar trebui să aibă o parte comercială, precum și o bază navală militară.

Războiul dintre Rusia și Ucraina, care a început la 24 februarie 2022, a dus la schimbări serioase în arhitectura de securitate a Europei continentale. În acest context, Albania a început să dezvolte o politică menită să joace un rol mai activ în NATO. În mai 2022, premierul albanez Edi Rama a propus NATO baza navală Pashaliman. Baza este cunoscută drept singura bază a Uniunii Sovietice în Marea Mediterană în anii 1950, perioadă în care administrația comunistă din Albania era aliată cu Moscova.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel