NATO regândește strategia pentru Rusia. Miniștrii apărării vor discuta noua abordare. Care ar putea fi modificările importante

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Paradă militară în Piața Roșie, cu ocazia zilei de 9 mai. Foto: Kremlin.ru.
Paradă militară în Piața Roșie, cu ocazia zilei de 9 mai. Foto: Kremlin.ru.

NATO lucrează la definirea unei noi strategii față de Rusia, pentru a reflecta schimbările din relațiile cu aceasta.

NATO dezvoltă o strategie politică pentru a contracara Rusia. Deși nu există încă un proiect final de strategie, următoarea întâlnire a miniștrilor apărării va aborda acest subiect, iar o nouă strategie va fi prezentată la summitul NATO din iunie 2025, notează Politico.

Alianța menține în vigoare Consiliul NATO-Rusia, stabilit prin  Actul Fondator NATO-Rusia, care datează de câteva decenii, din 1997, care urmărea construirea unei Europe stabile și pașnice. Cu toate acestea, după ce relațiile dintre NATO și Rusia s-au deteriorat sever după invazia rusă în Ucraina, Consiliul NATO-Rusia nu s-a mai întrunit din 2022.

Rusia a fost etichetată deja drept „cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității Aliaților”, dar NATO lucrează la o nouă abordare, unitară și coerentă, față de aceasta.

Țările NATO sunt acum în proces de a încerca „să elaboreze diferite elemente ale strategiei [Rusia] și să avanseze dezbaterile din cadrul alianței care ne duce la subiecte precum viitorul Actului de înființare NATO-Rusia”, a declarat, vineri, un înalt oficial al guvernului SUA.

Discuții la nivel tehnic au loc încă de acum câteva luni, iar miniștrii apărării din statele NATO se vor întâlni, săptămâna viitoare, pentru a regândi politica Alianței față de Rusia, ca reacție la amenințarea pe care o reprezintă Moscova. Așa cum arătam, noua strategie față de Rusia va fi prezentată la summitul NATO din iunie 2025.

NATO trebuie să reevalueze acest acord și să creeze noi norme pentru relațiile cu Moscova, bazate pe realism și pe faptul că Rusia rămâne o amenințare pentru securitatea regională și globală.

Cele mai importante repere din noua strategie ar putea fi:

  • consolidarea apărării colective (forțe suplimentare și capacități mai avansate, precum apărarea antiaeriană, în statele aflate în Flancul Estic);

  • eventual, o prezența permanentă extinsă în regiuni strategice, cum ar fi Marea Neagră și Marea Baltică (pe modelul Germaniei în Lituania);

  • o politică mai fermă în privința regimului de sancțiuni care să oprească fluxul către industria militară rusă a componentelor occidentale cu utilizare militară;

  • răspunsul NATO la provocările Rusiei, inclusiv la retorica periculoasă despre armele nucleare, chimice și biologice;

  • poziția NATO față de țările care susțin războiul Rusiei.

Problema majoră a Alianței este armonizarea opiniilor și intereselor celor 32 de membri. Probabil că ”nucleul dur”, statele care doresc o abordare mai fermă a Alianței față de acțiunile agresive ale Rusiei, este format din statele baltice, Polonia, România.

Totuși, unele state sunt îngrijorate că o strategie foarte dură ar putea destabiliza Rusia. De asemenea, Ungaria și Slovacia ”rup rândurile” și continuă să mențină contacte cu Kremlinul, ceea ce contravine abordării generale a Alianței.

Noua strategie face parte dintr-un efort mai larg al NATO de a-și ajusta poziția față de Rusia din ultimele 3 decenii, când aliații au încercat să liniștească Rusia prin stabilirea de relații diplomatice.

După începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, aliații trebuie să găsească acum o modalitate de a face față unei Moscove care va rămâne aproape sigur ostilă și o amenințare pentru NATO în viitorul apropiat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel