NATO pregătește 3 planuri regionale de apărare și 300.000 de militari pentru flancul estic - ”Cordonul sanitar” care trebuie să oprească Rusia

Cătălin Costea |
Data publicării:

Liderii NATO vor prezenta în această primăvară planuri regionale de apărare actualizate și adaptate la conflictul din Ucraina, astfel încât Alianța să își poată menține aspirațiile de protejare a cetățenilor tuturor țărilor membre. Pentru a ajuta noul model să funcționeze este nevoie de o mai bună coordonare și de mai multă convingere, întrucât implicațiile fiecărui stat vor fi mai mari. oficialii susținând ideea unui necesar de până la 300.000 de militari pe flancul estic, pentru a împiedica Rusia să extindă războiul dincolo de Ucraina.

Potrivit informațiilor vehiculate în prezent, noile planuri regionale au în vedere organizarea apărării pe două sau trei eșaloane, dintre care primul poate fi format din aproximativ 100.000 de militari gata de luptă în cel mult 10 zile. Pentru granița de nord-est, acest eșalon poate include trupe din Polonia, Norvegia, Estonia, Letonia și Lituania, după cum semnalează și Politico, în timp ce pentru sud-est, deși încă nu a “scăpat” nimic în presă, acesta nu poate fi decât centrat pe România, cu eventuale prelungiri laterale secundare către Slovacia și Bulgaria.

Al doilea eșalon de trupe, care va veni în sprijin și întărire, ar trebui să fie pregătit pentru a fi desfășurat în zona estică în 10-30 de zile din țări precum Germania, pentru flancul nord-estic, sau Franța, Spania, Italia iar pentru cel sud-estic.

Foarte probabil se va avea în vedere și un al treilea eșalon, de rezervă, care să fie generat de asemenea de țările din adâncimea europeană, dar și de cele de peste ocean.

 

Creșterea cheltuielilor - marele test

Însă pentru ca acest lucru să se întâmple, NATO trebuie să convingă fiecare țară să contribuie cu cu militari, antrenament, infrastructură mai bună și, mai ales, cu cantități mari de arme, echipamente și muniție scumpe.

Având în vedere că țările sunt deja îngrijorate de propriile lor stocuri de muniții, iar Ucraina consumă în prezent o mare cantitate de obuze și arme de la aliați, există riscul ca nu toți aliații NATO să-și respecte promisiunile de a contribui la noile planuri ale alianței.

„Dacă nu ar exista cineva care să oprească tendințele și să le spună tuturor ce să aducă, atunci toată lumea ar veni cu chipsuri de cartofi, pentru că chipsurile sunt ieftine, ușor de obținut”, a declarat metaforic James J. Townsend fost secretar adjunct al apărării pentru Europa și politica NATO.

Este o provocare cu care NATO s-a mai confruntat și în trecut, și una despre care experții se tem că ar putea deveni o problemă persistentă pentru alianță pe măsură ce războiul Rusiei se extinde în cel de-al doilea an. 

Cert este că odată ce planurile militare ale NATO vor fi finalizate, statelor li se va cere să analizeze și, în cele din urmă, să pună la dispoziție trupe, avioane, nave și tancuri pentru implementarea diferitelor părți ale planurilor. Foarte probabil acest lucru se va întâmpla în această vară, când liderii celor 30 de țări membre ale alianței se vor întâlni în Lituania.

Dacă în 2014 liderii NATO s-au angajat să aloce 2% din PIB pentru apărare timp de un deceniu, la summitul de la Vilnius, din iulie, aceștia vor trebui probabil să decidă asupra unei noi ținte, mai ambițioase.

Citește și: SG NATO anunță planuri răspuns la pericolul rusesc. Pe listă se află și creșterea capacităților industriale pentru a ”reumple tolba” de armament și muniție

Statele NATO lucrează la un document de importanță majoră care să le pregătească pentru un conflict de mare intensitate - Bloomberg

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel