De asemenea, s-a specificat că această soluție ar putea fi la stadiul de „concept avansat” sau ar putea fi o adaptare a unor sisteme de arme deja existente și disponibile. Propunerea trebuie să îndeplinească cel puțin una dintre următoarele funcții: detectarea, suprimarea prin intermediul războiului electronic, inclusiv contracararea navigației prin satelit, distrugerea bombei în sine, contracararea purtătorului pentru a-l împiedica să atingă condițiile de lansare și protejarea obiectelor care pot fi vizate. În mod important, soluția trebuie să fie ieftină din punctul de vedere al costurilor resurselor și ușor de extins.
Trebuie remarcat faptul că concursul este deschis numai companiilor din statele membre NATO. În același timp, este evident că Ucraina are deja o soluție pentru a contracara KAB-urile rusești, care și-a dovedit deja eficiența pe câmpul de luptă.
#NATO Innovation Challenge, led by @NATO_ACT, is focused on advancing capabilities to counter glide bombs, supporting #Ukraine???????? in its efforts to protect vital infrastructure, defend its territory & ensure the safety of its people.
— NATO ACT (@NATO_ACT) February 7, 2025
Apply now: https://t.co/qaTfEfDfYR#WeAreNATO pic.twitter.com/SQkY6krXOn
Provocarea este piatra de temelie pentru crearea unei rețele de inovare la nivelul NATO. Prin urmare, în fiecare an au loc, de obicei, două provocări în materie de inovare, fiecare dintre acestea fiind diferită de cealaltă și având ca obiectiv abordarea unei anumite probleme din cadrul Comandamentului Aliat pentru Transformare (ACT) al NATO și al Alianței sale.
Propunerile de proiecte pentru aceste sisteme de arme sunt acceptate până la 13 martie, iar rezultatul va fi anunțat la 27-28 martie. Adică vorbim despre un termen destul de scurt. Și merită să ne amintim că anul trecut NATO a organizat un concurs pentru a dezvolta mijloace de deminare automată a câmpurilor de mine și pentru a crește rezistența UAV-urilor la războiul electronic.
Este dificil de prezis ce anume va fi propus și cum se va încheia acest program militar. Dar însuși faptul că se desfăşoară un astfel de program militar poate fi văzut în lumina faptului că NATO consideră că bombele şi sistemele de arme rusești reprezintă o amenințare nu numai pentru Ucraina, ci și pentru ea însăși.
În cele din urmă, întregul concept al Alianței de a purta un război în condiții de dominație aeriană completă este cu siguranță grozav, dar depinde în primul rând de Statele Unite. În plus, este întotdeauna necesar să se prevadă acțiunile atunci când ceva nu merge bine.
De asemenea, dezvoltarea unor astfel de muniții indică în mod clar că gama de utilizare a acestora vă crește. Proiectele americane sunt un bun exemplu în acest sens: Powered JDAM, care presupune adăugarea unui motor cu reacție la JDAM-ER, și ERAM, o bombă fără cu o rază de acțiune de 463 km.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News