NATO își consolidează frontierele cu Belarusul: Trupele germane sunt desfășurate în afara țării pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Armata germană. Foto: Bundeswehr
Armata germană. Foto: Bundeswehr

Lituania a început construcția unei baze pentru trupele germane la 20 de kilometri de granița cu Belarus. Baza va găzdui până la 4 000 de soldați germani pregătiți de luptă. Aceasta este prima desfășurare externă permanentă de trupe germane de la al Doilea Război Mondial. Cu o zi înainte, Letonia și Estonia au anunțat, de asemenea, că își consolidează frontierele cu Rusia.

O nouă bază militară în Lituania va fi construită până la sfârșitul anului 2027, în conformitate cu angajamentul Germaniei de a desfășura trupe la frontiera NATO cu Rusia. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a comparat decizia cu desfășurarea de forțe aliate în Germania de Vest în timpul Războiului Rece pentru a proteja Europa de Vest în cazul unui atac sovietic.

Ministrul lituanian al apărării, Raimundas Vaiksnoras, estimează că țara sa va cheltui peste un miliard de euro (aproximativ 1,10 miliarde de dolari) în următorii trei ani pentru construirea bazei, în cadrul unuia dintre cele mai mari proiecte de construcții din istoria sa.

„Aceasta este o investiție uriașă pentru o țară cu 2,9 milioane de locuitori și cu o economie de zece ori mai mică decât cea a Germaniei”, a declarat Vaiksnoras. Trupele germane vor fi desfășurate atât pentru a liniști populația locală, cât și pentru a-i respinge pe ruși, a declarat oficialul citat de Reuters.

Baza va fi situată în apropierea capitalei Vilnius și la numai 20 km de aliatul Rusiei, Belarus. Aici vor fi depozitate și reparate tancuri și alte echipamente și vor fi disponibile poligoane de tragere.

Alți aproximativ o mie de contractori militari și civili germani vor fi detașați în alte facilități din Lituania.

Guvernul german a solicitat parlamentului 2,93 miliarde de euro pentru a comanda 105 tancuri Leopard 2 A8, parțial pentru echiparea bazei lituaniene, conform unui proiect de buget confidențial analizat de Reuters în iunie.

Cu toate acestea, neînţelegerile bugetare interne din cadrul coaliției divizate a Germaniei pun în pericol promisiunea Berlinului de a-și moderniza armata. După cum a relatat anterior Voice of America, Germania intenționează să reducă la jumătate ajutorul militar acordat Kievului.

Reducerea nu va afecta ajutorul aprobat anterior și se va aplica numai noilor cereri de finanțare, a precizat la sfârșitul săptămânii trecute ziarul german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, citând documente neoficiale și e-mailuri, precum și conversații cu persoane familiarizate cu aceast subiect.

În același timp, a devenit recent cunoscut faptul că Germania a anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel