NATO se confruntă cu un mediu de securitate maritimă în evoluție, caracterizat de o agresiune rusă sporită, inclusiv amenințări la adresa infrastructurii submarine critice. Amenințarea a fost subliniată de deteriorarea recentă a cablurilor submarine din Marea Baltică care leagă aliații NATO.
Pentru a contracara aceste amenințări și pentru a descuraja orice tentative viitoare ale actorilor statali sau nestatali, ACT a colaborat cu Comandamentului Aliat pentru Operații (ACO), Comandamentul Maritim al NATO (MARCOM) și Cartierul Suprem General al NATO (SHAPE) pentru a înființa Task Force X.
Unitatea se axează pe furnizarea în cadrul operațiilor maritime a capabilităților avansate tehnologic, bazate pe sisteme autonome și inteligență artificială. Misiunile Task Force X vor consta în îmbunătățirea conștientizării situației pe căile de comunicație maritimă și protecția infrastructurii submarine critice.
Unitatea va fi testată la mijlocul lunii februarie 2025, ca parte a Misiunii Baltic Sentry a MARCOM, care își propune să îmbunătățească capacitatea aliată de a răspunde la actele destabilizatoare.
Task Force X va fi multi-domeniu (capabilitățile sale vor opera în mai multe medii de luptă – nota autorului) și va fi aplicabilă abordării 360 de grade a NATO. Se va baza pe deciziile și inițiativele existente ale NATO, în domeniile autonomiei și transformării digitale, precum și Viziunea NATO Oceanul Digital (Digital Ocean Vision).
Task Force X va valorifica inițiative de succes, cum ar fi Task Force 59 și Task Force 66 ale Marinei Statelor Unite, utilizând o flotă de sisteme maritime autonome pentru a oferi supraveghere persistentă, detectare și urmărire a potențialelor amenințări și pentru a îmbunătăți cunoașterea situației. Această abordare oferă o soluție rentabilă și rapidă pentru a contracara agresiunea rusă. Este, de asemenea, o demonstrație a angajamentului NATO față de inovarea tehnologică.
Inițial, Task Force X se va desfășura în Marea Baltică, deși cadrul este conceput pentru a fi aplicabil și scalabil în regiuni, domenii și seturi de probleme, conform cerințelor aliaților.
- Secretarul general al NATO Mark Rutte la Summitul Aliaților NATO de la Marea Baltică, 14 ianuarie 2025:
”Am convenit astăzi să lansăm o inițiativă de implementare a noilor tehnologii pentru acest efort, inclusiv o flotă mică de drone navale, pentru a oferi supraveghere și descurajare îmbunătățite. De asemenea, lucrăm cu aliații pentru a-și integra mijloacele naționale de supraveghere în NATO, asigurând detectarea completă a amenințărilor.”
– Amiralul Pierre Vandier, Comandantul Suprem Aliat al NATO Transformare:
,,Task Force X va integra sistemele fără echipaj cu forțele navale existente înainte de a trece la o flotă complet autonomă, care operează independent pentru a contracara amenințările și pentru a proteja infrastructura critică. Va colecta date de la sistemele fără echipaj și de la alte tehnologii emergente, va combina aceste date într-o rețea rezistentă și va folosi inteligența artificială pentru a modela conștientizarea situației. Acesta este unul dintre multele exemple tangibile ale modului în care NATO își adaptează rapid forțele la un mediu de securitate internațional în schimbare și contracarează amenințările la adresa națiunilor NATO.”
Caracteristicile cheie ale Task Force X
Task Force X va fi un efort multinațional, care integrează elemente ale navelor autonome, efectuând supraveghere persistentă și răspunzând rapid la amenințări.
Task Force X va demonstra utilizarea tehnologiilor emergente și va acorda prioritate interoperabilității și scalabilității în cadrul Alianței, permițând națiunilor să contribuie cu propriile capabilități, asigurând în același timp integrarea în cadrul general al NATO.
Următorii pași
Comandamentul Aliat Transformare al NATO a adresat o invitație tuturor aliaților, dar în special celor care se învecinează cu Marea Baltică și celor cu capabilități mari de inovare maritimă, să se alăture acestei inițiative critice. Combinând eforturile naționale și valorificând tehnologia de ultimă oră, Task Force X va îmbunătăți semnificativ capabilitățile maritime ale NATO și va contribui la apărarea colectivă a Alianței.
Comandamentul Aliat Transformare al NATO conduce eforturile de dezvoltare în materie de război strategic pe direcțiile de modernizare a structurilor, forțelor, capabilităților și doctrinelor militare ale NATO. ACT își propune să inoveze și să mențină avantajul în luptă pentru a îmbunătăți eficiența militară a Alianței.
Nota autorului: Eventuala implementare a unei unități Task Force X în Marea Neagră va depinde în mare măsură de Turcia care, în condițiile actuale de război între Rusia și Ucraina, nu va permite, cel mai probabil, intrarea unor active navale NATO chiar dacă ele sunt doar de cercetare și nu au arme la bord. Însă conceptele de întrebuințare și organizare ale Task Force X ar putea fi preluate de forțele navale ale statelor NATO riverane Mării Negre, care ar putea chiar ele să constituie o unitate de acest gen.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News