NATO în miniatură. Confruntate cu refuzul Turciei de a primi Suedia în Alianță, țările nordice vor integra avioanele într-o flotă comună

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion Saab Gripen de producție suedeză și un F-16 de producție americană
Avion Saab Gripen de producție suedeză și un F-16 de producție americană

Țările scandinave, plus Danemarca vor avea o apărare aeriană comună, ca răspuns la amenințarea rusă. Inițiativa anticipează un foarte probabil refuz al Turciei de a accepta Suedia în Alianța Nord-Atlantică, statele din regiune încercând astfel să creeze un ”NATO nordic”, pe componenta aeriană.

Comandanții forțelor aeriene din Suedia, Norvegia, Finlanda și Danemarca au declarat vineri că au semnat o scrisoare de intenție pentru a crea o apărare aeriană nordică unificată, menită să contracareze amenințarea în creștere din partea Rusiei.

Statele își vor putea folosi avioanele ca o singură flotă, pe baza unor proceduri deja cunoscute de operare în cadrul NATO, potrivit declarațiilor forțelor armate ale celor patru țări.

Mișcarea de integrare a forțelor aeriene a fost declanșată de invazia Rusiei a Ucrainei în februarie anul trecut, a declarat comandantul forțelor aeriene daneze, generalul-maior Jan Dam, pentru Reuters.

Trebuie spus că numărul total de avioane de luptă, exploatate de cele patru țări este unul de luat în seamă.

Foto: F/A-18 Hornet, alături de avionul F-35 / Forțele aeriene finlandeze

Potrivit informațiilor Reuters, Norvegia are 37 de avioane de luptă F-35, cu încă 15 aparate de zbor F-35 aflate în stadiul de comandă. Flota de 52 de aeronave F-35, care va fi complet operațională din 2025, înlocuiește cele 57 de avioane de luptă F-16 (dintre care 32 de aparate de zbor vor fi cumpărate de România). 

Finlanda are 62 de avioane F/A-18 Hornet și o comandă de 64 de avioane F-35 care încă nu au fost livrate, în timp ce Danemarca dispune de 58 de avioane F-16 și 27 de aeronave F-35 aflate  comandă. Suedia are peste 90 de avioane Gripen.

„Flota noastră combinată poate fi comparată cu o țară europeană mare”, a spus Dam.

Totuși, nu este clar câte dintre acele avioane sunt operaționale.

 

Integrare etapizată

Comandanții Forțelor Aeriene ale Finlandei - Juha-Pekka Kerjanen, Suediei - Jonas Vikman, Norvegiei - Rolf Folland și Danemarcei - Jan Dam / Foto: NATO

Cooperarea va cuprinde comandă și control integrat, planificarea și execuția operațională, desfășurarea flexibilă a forțelor, antrenamentul și exercițiile comune și supravegherea comună a spațiului aerian.

Pentru început, cele patru state vor integra sistemele de supraveghere radar, astfel încât fiecare țară să poată avea acces la informații mai detaliate privind flancul nordic al Europei.

„Am dori să vedem dacă ne putem integra mai mult supravegherea spațiului aerian, astfel încât să putem folosi datele radar de la sistemele de supraveghere ale celuilalt și să le folosim colectiv”, a spus Jan Dam. 

La semnarea de la Baza Aeriană Ramstein din Germania, săptămâna trecută, a participat șeful Comandamentului Aerian NATO, generalul James Hecker, care supraveghează și forțele aeriene americane în regiune.

Suedia și Finlanda au aplicat anul trecut să se alăture alianței militare transatlantice. Dar procesul a fost întârziat de Turcia, care, împreună cu Ungaria, nu a ratificat încă aderările.

Dacă ambele state, Finlanda și Suedia, vor adera la NATO, granița Alianței cu Rusia se va dubla.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel