Cu toate acestea, există perspective diferite cu privire la măsura în care acțiunile NATO abordează cu adevărat cauzele conflictului și dacă abordarea sa descurajează în mod eficient alte agresiuni. Unii susțin că accentul pus de NATO pe puterea militară ar putea escalada involuntar tensiunile, în timp ce alții susțin că o apărare puternică este esențială pentru menținerea păcii și a stabilității.
Cum poate NATO să învețe din cei trei ani de război din Ucraina pentru a se pregăti mai bine pentru o invazie a lui Vladimir Putin este şi întrebarea la care amiralul Pierre Vandier, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate pentru Transformare (SACT) încearcă să răspundă într-un articol publicat în Politico.
Acum, acesta este scopul unui nou centru din Polonia, care se va deschide luna viitoare. Oficiali NATO, cetățeni și ucraineni vor studia ce s-a învățat în domenii precum războiul cu drone, apărarea aeriană, inteligența artificială și rezistența populațiilor civile. Centrul comun NATO-Ucraina de analiză, formare și educație - sau JATEC - va fi situat în orașul polonez Bydgoszcz.
JATEC a fost aprobat oficial de lideri la summitul NATO de la Washington din iunie anul trecut. În timp ce Kievul așteaptă încă o invitație oficială de a adera la alianță, centrul a fost prezentat ca prima instituție comună NATO-Ucraina.
Deși Ministerul ucrainean al Apărării a prezentat inițial JATEC ca o modalitate de „accelerare a procesului de aderare a Ucrainei la NATO”, problema a devenit mult mai spinoasă de când Donald Trump a câștigat alegerile din Statele Unite. Viitorul președinte american este chiar mai puțin entuziast decât predecesorul său în ceea ce privește primirea ucrainenilor în alianță.
Invazia rusă din Ucraina a modificat fundamental peisajul securității europene
Pentru NATO, reprezintă o reamintire clară a amenințării permanente reprezentate de un stat agresiv aflat la granitele sale și a necesității de a pune din nou accentul pe apărarea colectivă. Conflictul a oferit lecții valoroase, deși tragice, care ar trebui să modeleze viitorul Alianței.
Într-un interviu acordat POLITICO, amiralul Pierre Vandier, comandantul suprem aliat al NATO pentru transformare, a declarat: „Au trecut trei ani și există o întrebare reală cu privire la ce am învățat și ce vom schimba, știind că inamicul se adaptează, de asemenea, cu viteză și la scară largă”.
Unul dintre principalele subiecte de studiat, potrivit lui Vandier, a fost modul în care conflictul ucrainean a combinat tehnologia de ultimă generaţie cu oribilul război de tranșee și bombardamentele de artilerie, sau ceea ce el a numit „combinația dintre Primul Război Mondial și războiul viitorului”.
„Astăzi, avem o percepție mai bună a mixului dintre noile capacități care utilizează sisteme fără pilot, cum ar fi robotica și IT, și platformele tradiționale, cum ar fi tancurile, avioanele și navele”, a argumentat amiralul Pierre Vandier.
Fără urmă de îndoiala putem spune că războiul din Ucraina oferă un avertisment dur cu privire la cum vor arăta conflictele viitoare. Acesta a demonstrat că tehnologia transformă câmpul de luptă în profunzime, subliniind în același timp importanța crucială a factorilor umani. Lecțiile învățate din acest conflict vor modela, mai mult ca sigur, doctrina militară și dezvoltarea tehnologică pe parcursul anilor care urmează.
Militarii ucraineni luptă în tranșee și utilizează artileria în moduri care ar fi familiare acum mai bine de un secol, dar folosesc și drone, inteligență artificială și comunicații prin satelit. Ca urmare, artileria ucraineană a devenit mai eficientă, a explicat amiralul Vandier, și, prin urmare, mai letală.
Acest tip de lecții sunt esențiale pentru ca NATO să rămână „credibilă din punct de vedere convențional și strategic”, a spus acesta.
Importanța dronelor pe campul de luptă, o lecție care este deja luată în considerare de armatele NATO
Războiul din Ucraina a avut un impact profund asupra NATO. Alianța se adaptează la un nou mediu de securitate caracterizat prin tensiuni sporite și prin recrudescența concurenței dintre marile puteri. Prin consolidarea descurajării, sporirea capacităților sale și promovarea unității transatlantice, NATO urmărește să asigure securitatea și stabilitatea membrilor săi în fața noilor provocări.
Pe lângă creșterea masivă a cheltuielilor pentru apărare în ultimii trei ani, națiunile membre sunt, de asemenea, în proces de readaptare la modul convențional de luptă prin adaptarea antrenamentelor și exercițiilor militare la noua realitate.
„Ne întoarcem la subiecte care au fost oarecum neglijate de la sfârșitul Războiului Rece”, a subliniat Vandier.
O altă lecție, care este deja din ce în ce mai mult luată în considerare de armatele NATO, este importanța dronelor. În analiza sa, Consiliul European pentru Relații Externe a făcut apel la Occident să fie capabil să crească rapid producția de drone, dacă este necesar, și să limiteze dependența de China pentru componente.
În cele din urmă, a spus Vandier, NATO va trebui să integreze experiența acumulată de Ucraina, indiferent dacă Kievul aderă sau nu la alianță.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News