Ultimul summit de la Ramstein din acest an, decisivi pentru Ucraina? NATO ia în considerare „măsuri concrete” privind aderarea

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.

Ucrainei i s-ar putea propune „pași mai concreți” în ceea ce privește aderarea să la NATO în timpul viitorului summit Ramstein, a relatat Washington Post la 6 octombrie, citând un diplomat care nu a dorit ca numele lui să fie menţionat. Kievul speră să obțină promisiuni suplimentare de asistență în timpul conferinței din 12 octombrie, care va fi ultima reuniune în acest format înainte de alegerile prezidențiale din SUA de la începutul lunii noiembrie.

Există temeri că o revenire a candidatului republican Donald Trump la Casa Albă ar putea însemna o reducere a ajutorului militar pentru Ucraina și un obstacol în calea aspirațiilor acestea de a deveni stat membru al NATO.

Potrivit diplomatului citat de Washington Post, statele membre NATO iau în considerare o propunere mai concreta privind aderarea, dar probabil că aceasta nu va corespunde solicitărilor Kievului.

În ciuda promisiunii făcute la summitul NATO de la Washington că parcursul său de aderare este „ireversibil”, Ucraina nu a primit încă o invitație clară.

Kievul a dezvăluit că aderarea la alianță este o parte esențială a unui ''plan de victorie'' pe care președintele Volodimir Zelenski l-a prezentat liderilor americani în septembrie.

Zelenski va prezenta din nou planul, în care Washingtonul a identificat „o serie de pași productivi”, celorlalți aliați la summitul de la Ramstein.

În timpul recentei sale vizite oficiale în SUA, președintele ucrainean a făcut, de asemenea, lobby pentru ridicarea restricțiilor privind utilizarea de rachete cu rază lungă de acţiune în tacurile care vizează facilităţi militare aflate în adâncul teritoriului Rusiei, însă nicio decizie în acest sens nu a fost luată până în prezent.

În ciuda acestui fapt, diplomatul a declarat pentru Washington Post că Ucraina ar putea primi ''un fel de sprijin'' în timpul reuniunii Ramstein de la sfârșitul acestei luni.

 

Ucraina așteaptă „acțiuni concrete” din partea aliaților săi

 

Eforturile Kievului de a obține cât mai multe resurse de la aliații occidentali pentru a înclina balanța războiului din Rusia în favoarea sa se vor confrunta cu un moment critic la sfârșitul săptămânii viitoare, când liderii a peste 50 de țări se vor întâlni pentru ultimele discuții privind înarmarea Ucrainei înainte de viitoarele alegeri din SUA.

„Acesta va fi un Ramstein special”, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un mesaj video difuzat săptămâna trecută, la întoarcerea din vizita efectuată în SUA, unde a prezentat „planul de victorie” al Ucrainei pentru a pune capăt războiului.

Zelenski a declarat că autoritățile de la Kiev așteaptă „acțiuni concrete” din partea aliaților săi la reuniunea ''Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei'' din 12 octombrie de la baza aeriană Ramstein din Germania, care reunește țările aproape lunar pentru a conveni asupra sprijinului pentru Ucraina și care va fi convocată de această dată de președintele american Joe Biden.

Printre aceste acțiuni se numără ridicarea restricțiilor privind utilizarea rachetelor și a altor arme furnizate de Occident pentru a lovi ținte aflate în interiorul Rusiei - până în prezent, o linie roșie pe care SUA și alți aliați nu au dorit să o depășească, temându-se de o escaladare.

Ucraina speră că ridicarea interdicției ar putea fi un atu care ar putea să o ajute să lovească obiective militare rusești și, în cele din urmă, să reducă capacitățile de luptă ale Rusiei.

În timp ce Kievul solicită sprijin suplimentar, apar semne că Rusia - la doi ani și jumătate de la invazia sa la scară largă - își poate epuiza treptat arsenalul său vast construit în era sovietică. Analiștii occidentali și ucraineni se așteaptă ca Moscova să se chinuie să desfășoare noi operațiuni ofensive cu pierderi mari în a doua jumătate a anului 2025.

Experții spun că Moscova a început să scoată din ce în ce mai mult modele mai vechi și mai puțin funcționale - un semn că ar putea ajunge mai aproape de finalul stocului. Dar, pentru moment, timpul este încă de partea Rusiei.

„Ucraina trebuie să își consolideze pozițiile pe linia frontului, astfel încât să putem crește presiunea asupra Rusiei de dragul unei diplomații corecte, reale”, a declarat Zelenski la o conferință de presă din 3 octombrie, în timpul vizitei la Kiev a noului secretar general al NATO, Mark Rutte.

„Acesta este motivul pentru care avem nevoie de o cantitate și o calitate suficiente de arme cu rază lungă de acțiune, a căror furnizare, în opinia mea, este întârziată de partenerii noștri”, a adăugat Zelenski.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel