NATO ia în considerare înființarea unei „bănci de cheltuieli destinate apărării” în cazul unei victorii a lui Donald Trump

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Fostul președinte Donald Trump își face campanie pentru realegere în Doral, Florida, pe 9 iulie 2024. Sursa foto: GIORGIO VIERA/USA Today VIA GETTY IMAGES.
Fostul președinte Donald Trump își face campanie pentru realegere în Doral, Florida, pe 9 iulie 2024. Sursa foto: GIORGIO VIERA/USA Today VIA GETTY IMAGES.

Într-un raport publicat la 9 octombrie și consultat de The Guardian, institute de cercetare germane și britanice au îndemnat factorii de decizie să înființeze o „bancă NATO” pentru a „proteja de Trump” cheltuielile militare ale alianței.

Aliații trebuie să se pregătească deoarece, dacă Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale de luna viitoare, ar putea reduce rapid cheltuielile alocate apărării de SUA pentru Europa, ar putea face presiuni pentru un acord de pace în Ucraina care să cedeze Rusiei părți din teritoriul său și, eventual, s-ar putea retrage complet din NATO, se arată în raportul realizat în comun de The New Diplomacy Project și Fundația germană Friedrich Ebert, citat de The Guardian.

Pentru a reduce posibilul impact al unui al doilea mandat prezidențial al lui Trump, statele membre NATO ar trebui să sprijine înființarea unei instituții multilaterale de creditare, efectiv o bancă NATO, sugerează raportul.

Aceasta ar putea „ permite națiunilor să economisească milioane de euro la achizițiile de echipamente esențiale, să ofere rate scăzute ale dobânzii la împrumuturi pentru statele membre ale Alianței și să introducă o nouă linie de finanțare cu termene de rambursare mai lungi”, se arată în raport.

Recent, candidatul republican la funcția de președinte în SUA, Donald Trump, a criticat implicarea Washingtonului în războiul din Ucraina, afirmând că țara este „blocată” și va putea „ieși” doar dacă va câștiga alegerile.

 

Teama că Donald Trump putea încerca să submineze alianța NATO

 

Trump a declarat că, dacă va fi reales, va îndemna Ucraina să negocieze cu Vladimir Putin. „Mai sunt doar trei luni pentru a-l convinge că prețul păcii pe care Kremlinul îl va cere probabil este inacceptabil”, se arată în raport.

Ei prezic că planul de pace al lui Trump pentru Ucraina va eșua probabil, deoarece „Rusia vrea mai mult decât își dă seama Trump”.

La începutul lunii septembrie, în timpul unei dezbateri prezidențiale cu Kamala Harris, Trump a refuzat să spună că dorește ca Ucraina să câștige războiul.

„În timp ce Trump va avea o marjă de manevră politică limitată în ceea ce privește politica față de Ucraina în ceea ce privește furnizarea de ajutor letal, ambiguitatea strategică și influența diplomatică, el ar putea încerca să submineze alianța NATO și să folosească «planul său de pace» pentru a limita continuarea ajutorului letal pentru Ucraina, a declarat unul dintre autorii raportului, Dr. Jade McGlynn.

Raportul subliniază următoarele riscuri pe care le-ar putea aduce o victorie a lui Trump, inclusiv o prăbușire a comunicării diplomatice între SUA și Europa, precum și retragerea trupelor și a resurselor militare americane de pe continent.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel