Strategia subliniază modul în care cuantica poate fi aplicată apărării și securității în domenii precum detectarea, imagistica, poziționarea precisă, navigarea și sincronizarea, îmbunătățirea detectării submarinelor și securizarea comunicațiilor de date folosind criptografia cuantică.
Multe dintre aceste tehnologii sunt deja folosite în sectorul privat și au devenit subiectul competiției strategice. Strategia cuantică a NATO ajută la stimularea și ghidarea cooperării NATO cu industria militară pentru a dezvolta un ecosistem transatlantic de tehnologii cuantice, pregătind în același timp organizația să se apere împotriva utilizării rău intenționate a tehnologiilor cuantice.
Cuantica este unul dintre domeniile tehnologice pe care Aliații NATO le-au prioritizat datorită implicațiilor lor pentru apărare și securitate. Acestea includ inteligența artificială, date și calcul, autonomie, biotehnologie și îmbunătățiri umane, tehnologii hipersonice, energie și propulsie, materiale noi, rețele de comunicații de ultimă generație și spațiu.
Tehnologiile cuantice fac deja parte din eforturile de inovare ale NATO. Șase dintre cele 44 de companii selectate pentru a se alătura programului NATO intitulat Acceleratorul de inovare în apărare pentru Atlanticul de Nord (DIANA) sunt specializate în cuantică. Se așteaptă ca inovațiile acestora să ajute la progresul în domeniile criptografiei de generație următoare, să dezvolte lasere de mare viteză pentru a îmbunătăți conectivitatea prin satelit și să implementeze senzori de imagine 3-D îmbunătățiți cuantic în medii submarine provocatoare. DIANA anticipează, de asemenea, tehnologiile cuantice care formează o parte cheie a soluțiilor pentru viitorul său program de provocare.
Pe baza noii sale strategii, NATO va începe acum să lucreze pentru a înființa o Comunitate Cuantică Transatlantică care să se angajeze cu guvernele, industria și mediul academic din toate ecosistemele de inovare, se precizează pe site-ul oficial al organizației.
În acest context US Army (Forțele Terestre ale SUA) au anunțat în urmă cu o lună că, împreună cu o companie civilă, au realizat prima comunicație radio cu rază lungă de acțiune din lume cu utilizarea unui receptor cuantic, o invenție care se consideră că va împinge comunicațiile radio la un alt nivel de fidelitate și siguranță, devenind mult mai rezistente la bruiaj sau la intervențiile hackerilor.
Reamintim că, în cadrul NATO, domeniul noilor tehnologii se află în responsabilitatea directă a secretarului general adjunct, Mircea Geoană. În cadrul vizitei efectuate în noiembrie la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureşti, acesta a confirmat preocuparea Alianței pentru tehnologia cuantică, subliniind că noile tendințe pot reprezenta o reală oportunitate pentru România.
"La NATO conduc boardul de inovare, care cuprinde structurile militare, intelligence, partea politică şi partea civilă, unde lucrăm cu industrii de la AI la cuantică şi biotehnologii, la partea de spaţiu, de cyber, tot ce înseamnă tehnologii cu dublă întrebuinţare” a declarat acesta exprimându-și încrederea că România poate deveni 'innovation nation' în marele proiect al Alianței.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News