Surse apropiate problematicii, citate de Bloomberg, au declarat sub protecția anonimatului că acest pas face parte dintr-o strategie de creștere a producției de apărare, pe care secretarul general al NATO, Mark Rutte, a numit-o „o tranziție către abordarea pe timp de război”.
NATO încearcă să „convingă companiile să-și majoreze capacitatea de producție”, făcându-le acestora cunoscute inclusiv unele dintre obiectivele sale de capacitate cu nivel ridicat de clasificare, după cum susțin sursele.
Într-o procedură separată, alianța a demarat și un proces de punere la dispoziția Uniunii Europene a unor standarde clasificate. Datorită sensibilității informațiilor, acestea vor fi eliberate treptat, pe măsură ce NATO le lucrează și pe măsură ce standardele sunt actualizate.
În principiu, este vorba despre standarde militare care vizează armonizarea forțelor armate ale membrilor și asigurarea interoperabilității între aliați. Acestea ar putea include aspecte de la caracteristicile de lucru ale diferitelor echipamente radio sau calibrele unor tipuri de arme, până la utilizarea terminologie militare comune.
Schimbul de date are loc în timp ce țările NATO încearcă să se reînarmeze în contextul continuării războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei și a întoarcerii lui Donald Trump la președinția SUA.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat pe 23 ianuarie, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, că în 4-5 ani alianța nu se va putea apăra dacă limitează cheltuielile pentru apărare la doar 2% din PIB.
De asemenea, Rutte a cerut ţărilor aliate să contribuie la schimbarea cursul războiului din Ucraina. Dacă Kievul va pierde, consideră secretarul general, atunci restabilirea potențialului de descurajare al NATO va avea un „preț mult mai mare decât ceea ce este necesar în prezent pentru a crește cheltuielile de apărare și pentru a dezvolta producția industrială”. „Nu vor fi [necesare] miliarde, ci trilioane”, a avertizat secretarul general al NATO.
Foarte probabil, creșterea oficială a alocărilor bugetare în rândul statelor NATO va fi cerut[ în cadrul summitului organizației planificat să se desfășoare în perioada 24-25 iunie la Haga, Olanda.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News