NATO e hotărâtă să nu piardă cursa pentru Arctica: Inițiativa Northlink va oferi o „rețea multinațională de comunicații”

Photo source: 11th Airborne Division @OfficialFacebook
Photo source: 11th Airborne Division @OfficialFacebook

Zona Arcticii este pe cât de izolată, pe atât de importantă pentru NATO și Rusia.

NATO a lansat planuri de dezvoltare a unei rețele de comunicații militare prin satelit pentru Arctica, cu scopul de a-și consolida apărarea dinnord împotriva Rusiei. 

În marja unei întâlniri a miniștrilor apărării NATO de la Bruxelles, blocul celor 13 națiuni a fost de acord să impulsioneze inițiativa Northlink de a construi sisteme de comunicații în Arctica folosind sateliții comerciali existenți, relatează Politico.

Planul include „utilizarea serviciilor de la constelațiile de sateliți de comunicații” pentru a oferi o „rețea multinațională de comunicații pentru Arctica”, au spus aceștia.

NATO nu operează proprii sateliți, dar după ce, în 2018, spațiul a fost numit cel de-al cincilea câmp de luptă potențial al Alianței, un centru de comandă spațial dedicat a fost deschis la Baza Aeriană Ramstein din Germania, în anul următor.

 

Bătălia pentru Arctica e în plină desfășurare

Zona Arctică  / Strategia SUA 2024 pentru regiunea arctică

Rusia, care are accesul cel mai larg la zona arctică dintre toate țările nordice, și-a intensificat recent operațiunile în regiune cu avertismente de bruiaj și atacuri asupra sateliților din zonă.

Așa cum arăta și DefenseRomania, Rusia a reactivat în zona arctică sute de facilități militare din epoca sovietică, în timp ce China are ambiții să construiască un „Drum Arctic al Mătăsii”, potivit Strategiei naționale 2024 pentru regiunea arctică, document făcut public de către Departamentul SUA al Apărării.

Noul document al Pentagonului, Strategia națională 2024 pentru regiunea arctică, avertizează că Rusia și China cooperează din ce în ce mai mult în regiunea arctică, ceea ce ar putea avea consecințe negative pentru securitatea regională, a anunțat luni Pentagonul.

Arctica este din ce în ce mai interesantă datorită resurselor care vor deveni din ce în ce mai disponibile din cauza topirii gheții. În plus, cu gheața care se topește și spărgătoare puternice de gheață, Ruta Mării Nordului devine disponibilă în cea mai mare parte a anului pentru tranzit și este foarte importantă pentru Rusia.

 

Northlink, vitală pentru SUA și aliații săi

 

Danemarca, Canada, Islanda, Norvegia și Statele Unite controlează, de asemenea, teritoriul arctic și sunt țări membre NATO, alături de Suedia și Finlanda care au aderat recent la alianță.

Aceste state sunt incluse în scrisoarea de intenție pentru Northlink, împreună cu Franța, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg și Țările de Jos.

Separat, aproximativ 14 state membre NATO au convenit ieri să lanseze așa-numita inițiativă Starlift pentru a lucra la securizarea capabilităților de lansare a rachetelor. Această alianță include Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Spania, Suedia, Turcia, Marea Britanie și SUA.

În același timp, decizia istorică a Finlandei și Suediei de a adera la NATO aduce la un loc toate statele arctice care au aceleași opinii și prezintă noi oportunități de colaborare și cooperare.

În cadrul Strategiei naționale 2024 pentru regiunea arctică, SUA a identificat trei linii principale de efort:

  • creșterea capabilităților pentru o prezență robustă în Arctica -  comunicații, supraveghere și recunoaștere;

  • cooperarea cu partenerii și Aliații pentru creșterea interoperabilității în regiunea Arctică;

  • creșterea prezenței în regiune prin exerciții militare;

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel