Belgia, Cehia, Estonia, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Slovacia, Slovenia, Ţările de Jos şi Ungaria sunt membrele fondatoare ale acestui fond, care ar urma să intre în vigoare până la Summitul NATO de la Madrid din iunie 2022.
''Înainte de lansarea Summitului de la Madrid, sper că mai multe ţări vor dori să se alăture fondului şi să contribuie la el'', a declarat David van Weel, asistent pentru provocări de securitate emergente al secretarului general al NATO, în cadrul unei întâlniri cu presa.
Van Weel a semnalat că există ''o serie de motive'' pentru care unii aliaţi nu s-au alăturat încă fondului, dar a adăugat că unele ţări care încă nu au devenit parte a acestei iniţiative ''au declarat că sunt foarte interesate şi doresc să se alăture imediat ce vor avea toate detaliile''.
Înaltul oficial al NATO a subliniat că, în orice caz, cele 17 state care au semnat crearea fondului, vinerea trecută, sunt ''pionierii'' care ''vor stabili condiţiile fondului'' şi ''sperăm ca într-un final să se implice mai mulţi''.
David van Weel a recunoscut că, ''în lumea capitalurilor de risc'', 1 miliard de euro ''nu reprezintă o cantitate extremă de bani''. El a adăugat că obiectivul nu este ca fondul de inovare să fie ''singurul investitor'' în companii care dezvoltă noi tehnologii utilizabile în apărare, ci ca sprijinul NATO ''să creeze încredere'' în alţi actori care să se decidă să sprijine aceste companii.
''Faptul că fondul de inovare al NATO investeşte şi face acest lucru pornind de la vasta sa cunoaştere ştiinţifică şi militară cu privire la potenţialul companiilor va da încredere capitalului privat'', a explicat David van Weel, potrivit Agerpres.
Totodată, Van Weel a subliniat că fondul nu intenţionează să fie ''singurul proprietar al acestor companii, ci există pentru a da primul impuls''.
În ceea ce priveşte contribuţia fiecărei ţări, detaliile trebuie încă finalizate, dar se are în vedere ca fiecare aliat să contribuie cu o sumă minimă, indiferent de suprafaţa şi populaţia sale. ''Apoi va trebui să vedem modalităţile prin care se va realiza investiţia, ţinând cont de contribuţia fiecărei naţiuni'', a explicat el.
Cu această iniţiativă, Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să-şi păstreze avantajul tehnologic investind în proiecte cu dublu scop (civil şi militar) şi facilitând cooperarea strânsă şi de încredere cu dezvoltatorii de tehnologie. Împreună cu Acceleratorul de inovare în domeniul apărării pentru Atlanticul de Nord al NATO (DIANA), fondul de inovare va sprijini dezvoltarea unei comunităţi transatlantice protejate de inovare.
Ideea creării acestui fond şi a proiectului DIANA s-a conturat la ultimul Summit NATO care a avut loc la Bruxelles, în iunie, aminteşte EFE.
La reuniunea miniştrilor apărării din NATO de săptămâna trecută, aliaţii au căzut de acord cu privire la prima strategie a Alianţei privind inteligenţa artificială, care va stabili standardele pentru folosirea responsabilă a acestei tehnologii, cu respectarea legislaţiei internaţionale.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News