Oleksii Reznikov, ministrul Apărării de la Kiev, a anunțat pe rețelele de socializare că Ucraina a primit un nou transport de armament din Statele Unite ale Americii. Acesta a „mulțumit prietenilor noștri din SUA”.
Aflată în fața unei ofensive tot mai probabile a Federației Ruse, Ucraina a primit în noaptea zilei de 22 ianuarie un lot de ajutor militar american ce constă în 90 de tone de arme și muniție. În acest prin transport americanii au trimis sisteme Javelin, dar şi lansatoare de grenade termobarice.
Acest al doilea transport primit azi noapte constă în 80 de tone de armament pentru ca Ucraina să reziste în fața unei potențiale ofensive militare a Federației Ruse.
De partea cealaltă Moscova neagă vehement că are intenția de a ataca Ucraina, în pofida faptului că la granițele Ucrainei se află comasați peste 100.000 de militari ruși și tehnică militară grea. Totodată, pe mare, Federația Rusă a dislocat un număr mare de nave de luptă în jurul Ucrainei, stat pe care deja l-a agresat militar în 2014.
NATO dislocă în Europa de Est avioane F-16, Eurofighter și F-35
NATO a reacționat și ea în contextul în care Antony Blinken, secretarul de stat american și Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, au purtat o ultimă rundă de negocieri vineri, discuții în care cei doi înalți diplomați nu au ajuns la niciun consens.
Într-un comunicat de presă, cea mai puternică alianță militară din istorie a anunțat consolidarea flancului estic prin dislocarea de tehnică militară în Europa de Est, regiune aflată sub presiunea Federației Ruse.
Subliniem că acțiunea NATO are ca scop descurajarea și protejarea aliaților, Ucraina nefiind membru NATO, ea nu beneficiază de protecția Articolului 5 al Alianței.
NATO anunță că în ceea ce privește consolidarea Flancului Estic, Danemarca a decis să trimită o fregată în Marea Baltică, concomitent cu desfășurarea a patru avioane de tip F-16 Fighting Falcon în Lituania.
Spania va trimite și ea nave militare în Marea Neagră și, potrivit NATO, Madridul va disloca aeronave în Bulgaria.
Eurofighter și F-35 în Bulgaria
Un Eurofighter spaniol în timp ce decolează, sursă foto: Ministerul Apărării din Spania
Cât despre avioanele spaniole dislocate în Bulgaria, NATO nu a precizat, dar Sofia confirmă că e vorba de Eurofighter Typhoon care vor efectua misiuni de poliție aeriană.
Pe lângă Eurofighter spaniole la sud de Dunăre, amintește comunicatul NATO, Olanda va disloca și aeronave de tip F-35 Lighting II. Dislocarea F-35 în Bulgaria reprezintă o premieră în ceea ce privește misiunea avioanelor americane de generația a V-a în Europa de Est. Și F-35 olandeze vor efectua misiuni de poliție aeriană.
Totodată, NATO amintește de disponibilitatea Franței de a trimite soldați sub steag NATO în România.
Criza din jurul Ucrainei e cea mai gravă criză de securitate din Europa de Est de după încheierea Războiului Rece și prăbușirea URSS.
De partea cealaltă Federația Rusă, care a cerut garanții de securitate NATO, printre care demilitarizarea Europei de Est și garanții că Ucraina și Georgia nu vor adera la Alianță, acuză NATO că prin dislocarea de nave militare, avioane F-16, Eurofighter și F-35 în Europa de Est nu face altceva decât să mărească tensiunile din regiune.
CITEȘTE ȘI: Rușii insistă: Din România rachetele americane Tomahawk pot lovi Moscova
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News