NATO dislocă avioane AWACS deasupra Poloniei pentru a monitoriza Ucraina și activitatea militară a Rusiei

Cristian Soare |
Data publicării:
Un avion NATO AWACS, sursă foto: NATO
Un avion NATO AWACS, sursă foto: NATO

NATO a redesfășurat aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) în spațiul aerian de deasupra Poloniei pentru a monitoriza spațiul aerian al Ucrainei și activitatea militară rusă și pentru a consolida prezența Alianței în regiune, a relatat pe 30 iunie Defense Journal din Marea Britanie.

,,Oficial, orice informații colectate sunt trimise doar națiunilor NATO, dar toată lumea știe că unele dintre aceste națiuni împărtășesc rapid informațiile cu Ucraina, permițându-le să contracareze atacurile", a declarat un fost ofițer al Royal Air Force (RAF).

Avioanele AWACS sunt capabile să detecteze ținte aflate la distanțe mari, ceea ce le transformă într-o importantă capacitate de descurajare și apărare pentru NATO.

De la invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia, NATO și-a sporit prezența aeriană în Europa de Est și deasupra Mării Baltice, efectuând zboruri regulate pentru a urmări aeronavele militare rusești din apropierea frontierelor sale.

,,În timp ce războiul ilegal al Rusiei în Ucraina continuă să amenințe pacea și securitatea în Europa, nu trebuie să existe nicio îndoială cu privire la hotărârea NATO de a proteja și apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat", a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, cu privire la o desfășurare similară de aeronave AWACS care a avut anul trecut.

,,AWACS-urile noastre pot detecta aeronave la sute de kilometri distanță, ceea ce le face o capacitate-cheie pentru descurajarea și poziția de apărare a NATO", a adăugat ea.

Ca răspuns la războiul Rusiei din Ucraina, NATO și-a sporit prezența aeriană în Europa de Est cu avioane de vânătoare, de supraveghere și aeronave de realimentare.

Din februarie 2022, AWACS-urile NATO au efectuat zboruri regulate deasupra Europei de Est și a regiunii Mării Baltice pentru a urmări avioanele de război rusești din apropierea frontierelor Alianței.

Anterior, la 29 mai, Suedia a anunțat că va furniza Ucrainei două aeronave de supraveghere și control aerian ASC 890, ca parte a unui nou pachet de ajutor militar în valoare de 1,23 miliarde de dolari.

Publicaţi ucraineană Defense Express a numit transferul aeronavelor un eveniment istoric pentru Ucraina, menționând că forțele armate ucrainene au căutat propriile aeronave de supraveghere radar pentru toți cei 33 de ani de independență.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel