Potrivit sursei citate de ziarul britanic TheTelegraph, Parisul ar putea desfășura în Germania avioane capabile să poarte arme nucleare, unde acestea ar servi ca element de descurajare dacă Statele Unite și-ar retrage pe ale sale.
„Trimiterea în Germania a mai multor avioane franceze cu arme nucleare nu ar trebui să fie dificilă și ar trimite un semnal clar”, a declarat sursa.
Declarația vine ca răspuns la îngrijorările viitorului cancelar german Friedrich Merz, care, după ce a câștigat alegerile de duminică, a cerut Marii Britanii și Franței să-și extindă protecția nucleară, ceea ce ar asigura independența Europei față de America președintelui Donald Trump, ceea ce arată clar că Europa trebuie să aibă grijă de ea însăși.
Dar sursa a avertizat că este puțin probabil ca francezii să facă publică oferta decât dacă americanii își retrag forța de descurajare nucleară din Germania.
Statele Unite au garantat de multă vreme securitatea Europei cu un arsenal de aproximativ o sută de focoase nucleare, dintre care multe se află la o bază militară americană din Germania.
Merz a spus vinerea trecută că Parisul și Londra ar trebui să discute „dacă protecția lor nucleară ar putea fi extinsă și la noi”. Duminică, el a avertizat că SUA sub conducerea lui Trump sunt acum „indiferențe față de soarta Europei”.
Viitorul apărării Europei
Președintele francez Emmanuel Macron presează pentru ca Europa să organizeze o dezbatere asupra rolului pe care armele nucleare franceze îl pot juca în apărarea continentului.
Un diplomat a declarat ziarului britanic că oferta franceză va crește presiunea asupra premierului britanic Keir Starmer pentru a face același lucru, arătând astfel că Parisul vorbește serios când spune că dorește să contribuie la securitatea europeană.
„Dacă francezii decid să plaseze o descurajare nucleară în Germania, ar crește cu adevărat presiunea asupra britanicilor pentru a urma exemplul”, a spus diplomatul. „Înțeleg că CDU (Uniunea Creștin Democrată Germană) consideră că avem nevoie de o umbrelă nucleară (în Europa)”, a adăugat el.
Descurajarea nucleară franceză este în prezent independentă de NATO, în timp ce cea britanică reprezintă o parte cheie a strategiei de apărare a Alianței Nord-Atlantice, a reamintit The Telegraph. Franța are în prezent aproximativ 300 de arme nucleare. Regatul Unit în jurul anului 220. Germaniei nu are voie să aibă propriile arme nucleare.
Merz : NATO, sub semnul întrebării viitorul în formatul actual
Liderul german CDU Friedrich Merz reacționat la declarațiile și acțiunile recente ale administrației președintelui american Donald Trump, notează și Reuters.
Liderul german s-a întrebat retoric dacă NATO mai are un viitor în „formatul actual” și este de părere că Europa va trebui să-și construiască rapid propriile capacități independente de apărare.
„Nu m-am gândit niciodată că va trebui să spun așa ceva la o emisiune TV, dar după remarcile lui Donald Trump de săptămâna trecută... este clar că acestui guvern nu îi pasă prea mult de soarta Europei”, a spus Merz într-o emisiune televizată duminică.
Prin urmare, când a vorbit despre viitorul summit NATO de la Haga din iunie, Merz a spus că se întreabă „dacă vom vorbi în continuare despre NATO în formatul actual sau dacă va trebui să construim capacități de apărare europene independente mult mai repede”.
Merz a avertizat vineri că Germania ar trebui să accepte posibilitatea ca Trump să nu-și îndeplinească angajamentele față de aliații NATO fără rezerve. Potrivit acestuia, Berlinul ar trebui să se bazeze mai puțin pe SUA chiar și în chestiunile de apărare nucleară. Merz, pe de altă parte, promovează negocieri cu puterile nucleare europene, Franța și Marea Britanie, pentru extinderea apărării.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News