NATO consideră real riscul unui atac neconvențional al Rusiei asupra Alianței, care să provoace pierderi „substanțiale”

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata rusă. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Armata rusă. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Există o probabilitate reală ca un atac neconvențional al Rusiei asupra NATO, cum ar fi sabotajul sau incendierea, să ducă la pierderi substanțiale, a precizat James Appathurai, adjunctul secretarului general al NATO pentru inovare într-un interviu acordat Sky News.

Appathurai, care supraveghează strategia NATO de descurajare a războiului hibrid, a declarat că statele membre NATO trebuie să fie clari atât între ei, cât și cu Moscova cu privire la pragul ostilităților din zona gri care ar determina un răspuns aliat, care ar putea implica forța militară.

Acesta a declarat că cele 32 de state membre ale NATO se află deja într-o situație în care atacurile hibride rusești în Europa, Statele Unite și Canada se apropie de niveluri care ar fi fost „absolut inacceptabile” în urmă cu cinci ani.

Numărul acțiunilor „cinetice” - cum ar fi tăierea unor cabluri subacvatice vitale, sabotarea unor clădiri și plantarea de dispozitive incendiare în încărcătura aeronavelor - a crescut, în special de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

„Cu siguranță putem număra zeci. Până la 100, cu siguranță. Dar există și o mulțime de comploturi dejucate”, a precizat Appathurai.

Când a fost întrebat dacă este îngrijorat că un potențial atac hibrid rusesc ar putea trece pragul de declanșare a răspunsului colectiv al NATO în temeiul articolului 5 - care consideră că un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor - și ar putea duce la război cu Rusia, Appathurai a răspuns: „Ceea ce mă îngrijorează cu adevărat este că unul dintre aceste atacuri, așa cum am spus, va avea un impact major în mare măsură”.

„Așadar, există o posibilitate reală ca unul dintre aceste atacuri să provoace un număr mare de victime sau daune economice foarte importante”, a spus Appathurai.

„Apoi, ceea ce nu ne dorim este să ne aflăm într-o situație în care nu ne-am gândit la ce vom face în continuare”, a adăugat el.

Echipa sa revizuiește strategia NATO pentru a înțelege, descuraja și contracara mai bine războiul hibrid. Planul a fost elaborat ultima dată în 2015, când peisajul amenințărilor era semnificativ diferit.

Această activitate include un nou efort al Alianței de a planifica toate atacurile hibride posibile care ar putea veni din partea Rusiei și a altor actori ostili, inclusiv China, Iranul și Coreea de Nord, pentru a înțelege mai bine amploarea și concentrarea provocării.

O strategie actualizată, care urmează să fie adoptată la summitul din 2025, va prezenta, de asemenea, modul în care NATO poate descuraja mai eficient agresiunea și își poate determina răspunsul, ținând seama de faptul că orice acțiune a Alianței ar putea fi percepută ca o escaladare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel