Facilitatea americană antirachetă din Polonia - menită să detecteze şi să intercepteze atacurile cu rachete balistice - completează ”scutul de la Deveselu”, un sistem similar care a fost operaționalizat în România acum câțiva ani. Ambele sisteme sunt puse de SUA sub comandă NATO.
"Suntem încântaţi să declarăm capabilitatea operaţională sporită a sistemului de apărare de rachete balistice al NATO. Finalizarea sitului Aegis Ashore de la Redzikowo, Polonia, completează bunurile existente în România, Spania şi Turcia", se menţionează în declaraţia finală de la summit.
În acelaşi timp, menţionează documentul, "apărarea împotriva rachetelor balistice poate completa rolul armelor nucleare în descurajare, nu le poate substitui".
Răspuns la amenințările balistice din afara zonei euro-atlantice
Secretarul general al NATO a declarat în marja summitului de la Washington că operaţionalizarea bazei este un pas important pentru securitatea transatlantică în faţa ameninţării crescânde reprezentate de rachetele balistice.
"Ca Alianţă defensivă nu putem ignora această ameninţare. Apărarea antirachetă este un element esenţial pentru sarcina principală a NATO de apărare colectivă", a adăugat el, observând că rachetele balistice au fost utilizate pe larg în conflictele din Ucraina şi Orientul Mijlociu.
Sistemul, intitulat Aegis Ashore, este localizat în oraşul polonez Redzikowo din nordul ţării şi este capabil să intercepteze rachete balistice cu rază scurtă şi intermediară de acţiune, potrivit NATO.
”Gemenii” Aegis Ashore
Scutul de apărare antirachetă al NATO este menit să protejeze cetăţenii europeni, teritoriul aliat şi forţele statelor membre de atacuri cu rachete balistice care vin din afara zonei euro-atlantice.
Sistemul terestru ”Aegis Ashore” face parte dintr-un scut antirachetă NATO mai mare și este conceput pentru a detecta, urmări și intercepta rachete balistice în zbor.
Alături de facilitatea Aegis Ashore din Polonia alte elemente cheie ale scutului antirachetă includ:
un al doilea sistem Aegis Ashore în România,
mai multe distrugătoare ale marinei americane echipate cu sistemul Aegis, aflate în portul spaniol Rota şi
un sistem radar de avertizare timpurie situat în oraşul turc Kurecik.
USS Roosevelt (DDG-80), USS Bulkeley (DDG-84), USS Paul Ignatius (DDG-117) și USS Arleigh Burke (DDG-51) au sediul în prezent în Rota, ca parte a Forward Deployed Naval Force-Europe (FDNF-).
NATO spune că sistemul Aegis Ashore este unul pur defensiv. Circa 200 de militari sunt staţionaţi la siturile de interceptoare din Polonia şi România, baza de la Deveselu din România fiind operaţională din 2016, tot atunci fiind declarată capacitatea operațională inițială a ”scutului antirachetă” NATO BMD (NATO Ballistic Missile Defence).
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News