În același timp, autoritățile de la Chișinău declară că relațiile de cooperare ale Chișinăului cu Alianța au la bază strict interesul național, transmite Radio Chișinău.
Mircea Geoană a trecut în revistă programele de cooperare bilaterală, subliniind că parteneriatul cu Republica Moldova urmărește consolidarea capacității de a se proteja de toate tipurile de atacuri și riscuri. Totodată, oficialul NATO a reiterat că parteneriatul bilateral este bazat pe respectarea neutralității, iar aliații vor continua să solicite Rusiei să-și retragă trupele din stânga Nistrului.
„Vrem să ajutăm țara dumneavoastră să fie mai protejată, mai puțin amenințată și mai puțin vulnerabilă. Vrem să vedem Republica Moldova devenind mai prosperă, tot mai democratică și tot mai ancorată în lumea de valori pe care le împărtășim. NATO susține pe deplin o Rep. Moldova stabilă și sigură”, a precizat înaltul oficial NATO, potrivit Radio Chișinău.
Secretarul de Stat în cadrul ministerului de Externe, Vladimir Cuc, a declarat că raporturile de cooperare cu NATO se bazează pe transparență și interes național.
„Cooperarea noastră cu NATO nu este îndreptată împotriva nimănui. Este în interesele Republicii Moldova. Cooperarea noastră cu NATO nu este un lucru ascuns, documentele în baza cărora noi cooperăm sunt deschise și fixează foarte clar obiectele și domeniile de cooperare. Cooperarea decurge în parametrii setați de principiul de neutralitate” - Vladimir Cuc.
Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a remarcat, între altele, că Republica Moldova devine contribuitor la securitatea internațională: „În general, R.Moldova, din consumator de securitate, folosind eficient toate resursele acordate inclusiv și de NATO, devine un partener credibil cu capacitate de a deveni un contribuitor la securitatea internațională”.
Expert: Din cauza corupției și trădării de patrie Republica Moldova trebuie să recupereze timpul pierdut în reconstrucția sistemului de apărare
Pe de altă parte, experții consideră că procesele de fortificare a sistemului de securitate au stagnat în ultimii ani în Republica Moldova. Directorul Institutului European de Studii Politice și fost ministru al Apărării, Viorel Cibotaru, a declarat pentru Radio Chișinău că acest proces trebuie amplificat.
„Cred că din cauza guvernărilor extrem de proaste, din cauza fenomenului „stat capturat”, din cauza corupției și trădării de patrie de către guvernații care s-au perindat în țara noastră și care au stagnat acest proces de europenizare și dezvoltare, R.Moldova trebuie să-și ia avânt, să recupereze timpul pierdut în reconstrucția sistemului său de securitate și apărare”
Republica Moldova dezvoltă relații de cooperare cu NATO de circa trei decenii. Ultimele sondaje realizate de Institutul de Politici Publice de la Chișinău arată că circa 50% dintre respondenți consideră că relațiile Moldovei cu NATO sunt bune și optează pentru amplificarea acestora.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News