"Suntem foarte preocupaţi de ceea ce se întâmplă. Rusia, pentru a doua oară în acest an, a concentrat echipamente grele, tancuri şi trupe gata de luptă la frontierele Ucrainei. Ea multiplică discursurile agresive şi intenţiile sale nu sunt clare", a declarat norvegianul Jens Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă la sediul Alianţei.
Stoltenberg: O nouă invazie rusă va avea consecințe
"Rusia a invadat deja Ucraina în trecut anexând Crimeea şi îi susţine pe separatiştii din Donbas. Trebuie să fie clar că dacă Rusia utilizează forţa împotriva Ucrainei, asta va avea consecinţe şi va trebui să plătească preţul", a avertizat el.
"De aceea continuăm să facem apel la Rusia să evite escaladarea", a adăugat el.
Situaţia în Ucraina va fi unul dintre principalele subiecte ale reuniunii miniştrilor de afaceri externe ai NATO de la Riga, în Letonia, de marţi şi miercuri, a subliniat el.
Stoltenberg nu a precizat ce va face NATO dacă Rusia va interveni militar în Ucraina, dar spune că au fost transmise mesaje către Moscova
Jens Stoltenberg nu a precizat ce va face NATO dacă Rusia intervine militar în Ucraina şi nu a dorit facă publice informaţiile pe care le deţine.
"Situaţia este luată foarte în serios şi au fost transmise mesaje Moscovei", a declarat pentru AFP un diplomat al Alianţei.
Ucraina este un partener al NATO dar nu un stat membru al Alianţei. Articolul 5 al tratatului Atlanticului de Nord nu poate fi invocat, au declarat surse diplomatice, potrivit AFP.
NATO nu a intervenit nici la momentul anexării Crimeii, nici cu prilejul intervenţiei militare ruse în Georgia în 2006.
Articolul 5 stipulează că un atac asupra unuia sau mai multor membri NATO în Europa sau în America de Nord va fi considerat un atac îndreptat împotriva tuturor membrilor Alianţei.
NATO ajută Ucraina în întărirea capacităţilor militare, îi formează militarii şi îi furnizează sisteme de înarmare, a precizat Jens Stoltenberg.
El a reamintit că a propus Moscovei reluarea dialogului printr-o reuniune a Consiliului NATO-Rusia pentru a aplana tensiunile şi a evita orice incident după întărirea prezenţei militare ruse la frontiera cu Ucraina.
"Dar Rusia nu a răspuns favorabil acestei oferte", a spus el.
Cu acelaşi prilej, Stoltenberg a afirmat că se aşteaptă ca noul guvern federal german să cheltuie mai mult pentru forţele sale armate şi a salutat decizia sa de a continua să găzduiască arme nucleare occidentale în Germania. "Mă aştept ca Germania să investească mai mult în armata ei", a spus Stoltenberg
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News