NATO are un nou secretar general. Mark Rutte își începe mandatul

Fostul prim-ministru al Țărilor de Jos își va prelua oficial noua funcție în cadrul unei ceremonii de la Bruxelles.

La 1 octombrie, Mark Rutte devine oficial noul, al 14-lea secretar general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. 

La Bruxelles urmează să aibă loc o ceremonie în timpul căreia Jens Stoltenberg , care a fost în fruntea NATO în ultimii zece ani, va preda atribuțiile către fostul prim-ministru al Țărilor de Jos, relatează Reuters.

Țările membre ale Alianței se așteaptă ca noul secretar general să mențină în general cursul predecesorului său, care prevede trei direcții prioritare: ajutarea Ucrainei în rezistența agresiunii ruse, creșterea finanțării industriei de apărare de către țările NATO și implicarea activă a Statele Unite în garantarea securității în Europa.

Reuters ne amintește că el este „un critic înverșunat al lui Vladimir Putin și un aliat ferm al Ucrainei , care și-a perfecționat capacitatea de a face înțelegeri politice” timp de aproape un deceniu și jumătate în calitate de șef al guvernului olandez.

Rutte este considerat un susținător înfocat al Ucrainei și este remarcată capacitatea sa de a negocia cu succes cu diverși parteneri de coaliție de-a lungul multor ani.

Cu toate acestea, olandezul este criticat pe scară largă în unele țări europene, care nu sunt prea dornice de ideea creșterii bugetelor de apărare și vor să finanțeze proiecte de securitate în detrimentul împrumuturilor comune de la Uniunea Europeană.

Sub conducerea lui Rutte, Olanda a crescut cheltuielile pentru apărare la peste 2% din PIB, o cerință necesară pentru aderarea la NATO, și s-au alăturat unei coaliții internaționale care s-a angajat să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16. Olanda a furnizat, de asemenea, artilerie, drone și muniție forțelor armate, investind în același timp masiv în propria sa armată.

„El (Putin) nu se va opri în Ucraina dacă nu îl oprim acum. Acest război este mai mare decât Ucraina însăși. Este vorba despre respectarea statului de drept internațional”, a declarat Rutte la ONU în septembrie 2022, la șapte luni după invadarea Ucrainei de către Rusia.

În plus, Rutte i-a îndemnat pe politicienii occidentali să nu cedeze temerilor legate de Putin. „Putin nu trebuie supraestimat. Am vorbit mult cu această persoană. Nu este o personalitate puternică, nu este unul dintre băieții puternici”, a spus Rutte în timpul unei dezbateri în parlamentul olandez în aprilie 2024.

Mark Rutte va trebui să conducă NATO într-o perioadă foarte dificilă, amintesc analiştii. Politico a evidențiat câteva provocări la care Rutte va trebui să facă față în fruntea Alianței:

Riscul revenirii lui Donald Trump în funcția de președinte american.

Trump și-a exprimat în mod repetat intențiile de a reduce ajutorul american pentru Ucraina dacă se întoarce la Casa Albă. Acest lucru ar putea nu numai să dea o lovitură gravă încrederii aliaților în Washington în cadrul NATO, ci și să pună în pericol planul Alianței de a pregăti Ucraina pentru ipotetica sa aderare viitoare, scrie Politico.

O nouă campanie de lovituri rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene.

În toamnă și iarnă, Kremlinul ar putea intensifica o campanie de noi lovituri asupra sectorului energetic al Ucrainei. Rutte va trebui să aibă grijă să ajute să ofere Ucrainei cât mai multe sisteme de apărare aeriană. În același timp, o provocare suplimentară pentru Alianță este că nu există suficiente sisteme similare în Europa, ajutorul american are riscuri de perturbare și întârzieri, iar țările NATO cele mai apropiate de Federația Rusă nu vor să renunțe la scuturile lor aeriene într-un moment atât de periculos.

Contribuții insuficiente din partea unor membrii NATO.

O treime din țările Alianței încă nu au atins obiectivul de 2% din PIB pentru cheltuieli militare, deși a fost stabilit în urmă cu 10 ani. Italia cheltuiește doar aproximativ 1,5% din PIB pentru apărare, Spania - 1,28%, Portugalia - 1,55%.

Această situație este unul dintre atuurile lui Trump, care ani de zile a reproșat țărilor NATO contribuțiile insuficiente.

Plângeri ale flancului estic al NATO. 

Țările Alianței de la granița de est a NATO vor cere cel mai probabil de la Rutte un nivel mai înalt de reprezentare la conducerea NATO. Este vorba despre postul de secretar general adjunct al Alianței și posturile asistenților săi.

Putiniștiii europeni

În toată Europa sunt în ascensiune partide de extremă dreaptă și anti-europene, care sunt sceptice față de NATO, dar în unele cazur îl susțin și pe Putin.

Partidul Libertății de extremă-dreapta (FPÖ) a câștigat alegerile parlamentare din Austria pentru prima dată după al Doilea Război Mondial. Iar în Franța, partidul de extremă-dreapta, Uniunea Națională, Marine Le Pen, a ratat la mustață formarea unui guvern, iar în Germania fromațiunea de extremă dreapta AfD reprezintă o amenințare reală.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel