NATO arată Rusiei ce ar însemna un război nuclear cu Alianța. Zeci de avioane, inclusiv F-35 și bombardiere B-52, fac o demonstrație nucleară de forță

Darius Muresan |
Data publicării:
Un bombardier american de tip B-52 Stratofortress, zburând alături de avioane de luptă F-35 coreene. Sursă foto: United States Korea Forces
Un bombardier american de tip B-52 Stratofortress, zburând alături de avioane de luptă F-35 coreene. Sursă foto: United States Korea Forces

Aproximativ 60 de aeronave, inclusiv avioane de vânătoare capabile să transporte arme nucleare americane, participă la aceste zboruri de antrenament, care au loc în Nordul Europei în una din cele mai puternice descurajări nucleare ale NATO.

„Într-o lume incertă este vital să ne testăm și sp ne întărim capacitățile de apărare, pentru ca adversarii noștri să știe că NATO e pregătită să răspundă la orice amenințare”, a declarat Mark Rutte, secretarul general al NATO, la Londra, înainte de începerea manevrelor nucleare ale aviației militare aliate.

Alianța nu va utiliza arme nucleare reale, dar va practica diferite scenarii pentru un război nuclear. Vor participa în premieră avioane F/A-18 finlandeze. Desigur, F-35 vor fi și ele prezenta. 

Pe lângă avioanele de luptă americanii vor disloca în cadrul manevrelor și legendarele bombardiere B-52 Stratofortress.

2. B-52 Stra... (27597560061_0c36f1e4d7_o_20436800.jpg)

 B-52 Stratofortress al Forțelor Aeriene ale SUA conduce o formațiune de aeronave care include două F-16 Fighting Falcons ale forțelor aeriene poloneze, patru F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene ale SUA, două Eurofighter Typhoon germane și patru Gripen suedezi deasupra Mării Baltice, 9 iunie, 2016 / Foto -US Air Force, Erin Babis - DoD, flickr

Amplul exercițiu din nordul Europei începe azi și va dura două săptămâni. 

Exercițiul are loc în contextul în care majoritatea statelor europene aliate, inclusiv România, au optat pentru F-35 Lightning II.

Germania a făcut-o de asemenea. Însă din considerente nucleare. 

Decizia Germaniei privind achiziția de F-35 a fost luată pe fondul faptului că doar F-35 va fi certificat pentru a transporta bombe nucleare B61 integrate pe bătrânele Tornado germane care urmează să fie retrase.

Germania a achiziționat 35 de avioane de tip F-35, urmând să ia în calcul comanda a încă 8 avioane americane de generația a 5-a.

E de așteptat ca Rusia să folosească intens demonstrația de forță aliată și să alimenteze intern scenariul potrivit căruia NATO se pregătește de un război de mare intensitate împotriva Rusiei.

Exercițiu nuclear are ca scop descurajarea și are loc în contextul în care Rusia a coborât periculos de mult pragul prin care poate utiliza arme nucleare, modificându-și doctrina.

 

Despre exercițiul NATO "Steadfast Noon", în care F-35 și bombardierele B-52 vor face o demonstrație de forță în Europa. Aliații nu vor folosi arme nucleare reale

 

3. Un bombard... (b-52-f-16-f-35_50120100.jpg)

Un bombardier american B-52, zburând alături de avioane F-35 și F-16 Fighting Falcon deasupra Mării Adriatice, în timpul unui exercițiu italiano-american desfășurat în 2019. Sursă foto: U.S. Air Force

Exercițiul NATO "Steadfast Noon" din 2024 este un exercițiu nuclear anual care a început pe 14 octombrie 2024 și se desfășoară pe parcursul a două săptămâni. Aproximativ 60 de aeronave, inclusiv avioane de vânătoare capabile să transporte arme nucleare americane, participă la aceste zboruri de antrenament, care au loc deasupra Europei de Vest, în special în Belgia și Olanda, și în spațiul aerian al Danemarcei, Marii Britanii și Mării Nordului.

Exercițiul din 2024 implică, printre altele, și primele aeronave F-35A din Olanda, recent declarate pregătite pentru misiuni nucleare. Scopul exercițiului este de a testa și demonstra capacitatea NATO de a descuraja orice potențial adversar și de a apăra toți aliații.

În total, 13 țări membre NATO au trimis aeronave pentru acest antrenament, iar exercițiul include și bombardiere, avioane de luptă, aeronave de realimentare și de recunoaștere.

4. Avion de l... (f-35-lrasm_45105600.jpeg)

Avion de luptă F-35, zburând cu rachete antianvă cu rază lungă de acțiune de ultimă generație de tip LRASM. Photo source: U.S. Navy/Dane Wiedmann

Acest exercițiu nu folosește arme nucleare reale, ci simulează scenarii complexe pentru a asigura că NATO rămâne o alianță capabilă din punct de vedere nuclear, conform doctrinei sale de descurajare nucleară​.

Exercițiul NATO „Steadfast Noon” din 2024 este unul dintre cele mai importante exerciții anuale ale alianței, axat pe simularea operațiunilor nucleare. În acest context, scopul său principal este de a testa și a antrena aliații NATO în utilizarea armelor nucleare în mod coordonat și sigur, fără a implica arme nucleare reale.

Participarea unui număr mare de aeronave, printre care și avioane moderne F-35A, reflectă angajamentul NATO de a asigura un nivel ridicat de descurajare nucleară.

În cadrul exercițiului, NATO simulează diferite scenarii ce implică descurajarea nucleară, inclusiv operațiuni de reacție rapidă la potențiale amenințări nucleare sau convenționale. Faptul că exercițiul implică mai multe țări membre și tipuri de aeronave contribuie la asigurarea interoperabilității forțelor aeriene ale alianței și la testarea eficienței acestora în situații de criză. Exercițiul Steadfast Noon se desfășoară în mod regulat, fiind un element cheie al strategiei de descurajare nucleară a NATO.

CITEȘTE ȘI: Șeful Armatei Poloniei crede că suntem prea soft cu Rusia: În Europa SUA zburau permanent B-52 cu arme nucleare. Azi e o provocare să rostim numele bombei nucleare B61

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel