Cel mai important general al NATO: Am fi fost dispuşi să trimitem trupe în Ucraina dacă Rusia nu ar avea arme nucleare

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Kremlin
Foto: Kremlin

Dacă Federația Rusă nu ar fi deținut arme nucleare, NATO ar fi desfășurat trupe pe teritoriul Ucrainei pentru a ajuta la respingerea agresiunii ruse. Ucraina are o importanță strategică pentru Alianță, a menţionat președintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, la Summitul Apărării de la Praga, care a avut loc între 8 și 10 noiembrie.

„Sunt absolut sigur că, dacă rușii nu ar fi avut arme nucleare, am fi fost prezenţi în Ucraina cu mult timp în urmă pentru a-i scoate afară. Cu siguranță am fi făcut acest lucru”, a spus Bauer, adăugând că ,,talibanii nu au arme nucleare, rușii au'' și acest aspect face o diferenţă calară între războaiele din Ucraina și Afganistan.

Rusia deține cel mai mare stoc de arme nucleare din lume, urmată îndeaproape de arsenalul nuclear al Statelor Unite. Împreună, Moscova și Washingtonul dețin aproximativ 90 % din armele nucleare din întreaga lume.

În timp ce trupele armatei ruse se înaintau către Ucraina la sfârșitul lunii februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a plasat forțele de descurajare nucleară ale țării sale în stare de alertă maximă. Câteva luni mai târziu, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că riscurile de conflict nuclear au devenit „considerabile”.

Oficiali ruși proeminenți, cum ar fi fostul președinte Dmitri Medvedev, care a rămas o voce agresivă pe scena politică de la Kremlin, precum și unii moderatori ai televiziunii de stat ruse, au menționat frecvent posibilitatea declanșării unui război nuclear. Unii prezentatori și invitați din mass-media de stat au sugerat că Moscova ar trebui să lanseze atacuri nucleare asupra țărilor, precum SUA și Regatul Unit, care sprijină efortul de război al Kievului.

Potrivit amiralului Rob Bauer, nu consideră imposibilă implicarea NATO într-un război împotriva Rusiei; totuși, în acest caz, NATO „și-ar asuma un risc ca alianță”.

Angajarea trupelor NATO în luptă în numele Ucrainei a fost în mare parte exclusă, deși luptători străini s-au alăturat armatei ucrainene ca voluntari.

În februarie, președintele francez Emmanuel Macron a refuzat să excludă trimiterea de soldați occidentali. Remarcile au fost rapid minimalizate de alte țări NATO, iar secretarul general de atunci al alianței, Jens Stoltenberg, a declarat că nu ia în considerare trimiterea de trupe pe câmpul de luptă. Președintele american Joe Biden a declarat în mod constant că nu vor fi trimise trupe americane în Ucraina.

De asemenea, Rob Bauer a subliniat că Ucraina nu poate fi comparată cu Afganistanul, deoarece are o importanță strategică pentru NATO. Din acest motiv, Statele Unite nu trebuie să permită dictatorului Vladimir Putin să iasă victorios din război.

 

Amenințările nucleare ale Rusiei


Rusia amenință în mod regulat cu utilizarea armelor nucleare, în special împotriva țărilor occidentale și a Statelor Unite. Recent, Putin a sugerat modificarea politicii naționale privind utilizarea armelor nucleare. Doctrina nucleară rusă actualizată include planuri de clarificare a anumitor aspecte privind situațiile în care armele de distrugere în masă ar putea fi considerate utilizate.

Uniunea Europeană a condamnat dur aceste noi declarații, deoarece Putin a lăsat să se înțeleagă că un răspuns nuclear ar putea fi luat în considerare în cazul unor bombardamente de amploare pe teritoriul Federației Ruse.

Între timp, după cum notează revista Time, liderii occidentali au devenit din ce în ce mai fermi în susținerea Ucrainei, nemaifiind intimidați de amenințările nucleare ale Rusiei.

Time notează că, prin escaladarea amenințărilor cu războiul nuclear, Kremlinul încearcă să descurajeze națiunile occidentale să sprijine Ucraina, în special în ceea ce privește armele pentru lovituri cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor din interiorul Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel