Președintele american Donald Trump, care a preluat funcția în ianuarie, a fost în mare parte reticent în a adopta o poziție conflictuală față de Moscova, în timp ce speră să intermedieze o încetare a focului și un plan de pace amplu în Ucraina, punând capăt războiului la scară largă care durează de mai bine de trei ani.
Anul trecut, cei 32 de lideri ai Alianței au declarat că doresc „să elaboreze recomandări pentru abordarea strategică a NATO față de Rusia, ținând seama de schimbările din mediul de securitate” până la următorul summit din iulie anul acesta.
În timp ce țările membre NATO au planificat inițial să pregătească noua strategie referitoare la Rusia până la summitul de la Haga din iunie 2025, discuțiile au fost efectiv suspendate de luni de zile, a relatat Euractiv.
Potrivit uneia dintre surse, unul dintre principalele motive este că partenerii Washingtonului „nu știu” ce urmărește președintele american să obțină în cadrul negocierilor. Informația este un exemplu al influenței pe care SUA continuă să o exercite asupra strategiilor NATO, chiar și sub cel de-al doilea mandat de președinte imprevizibil al lui Trump.
Dar orice schimbare în politica alianței militare occidentale față de Rusia ar putea afecta rezultatul, deoarece direcția NATO este strâns legată de viitorul războiului sau al păcii în Ucraina și de rolul Rusiei în ambele situații, scrie publicația.
„Nu vorbim despre asta”, a declarat un alt interlocutor cu patru luni înainte de summit.
Nu este clar ce dorește președintele american. În acest stadiu, „nu știm”, a declarat o altă sursă, făcând ecou colegilor săi.
El și-a surprins aliații militari în timpul unei convorbiri telefonice cu liderul rus în ianuarie, la doar câteva zile după preluarea mandatului. Au existat, de asemenea, noi încercări de a ajunge la o încetare a focului în Ucraina.
Într-o schimbare radicală față de predecesorul său, fostul președinte Joe Biden, Trump a reluat discuțiile diplomatice directe cu Rusia și a lansat noi proiecte economice comune. Se pare că echipa sa urmează să găzduiască un consilier prezidențial rus la sfârșitul acestei săptămâni, în prima vizită de acest gen din 2022.
Cu toate acestea, ultimele zile arată că Trump este din ce în ce mai frustrat la adresa Rusiei și a președintelui Vladimir Putin, deoarece Kremlinul continuă să se opună armistițiului de 30 de zile propus de SUA, pe care Kievul l-a susținut deja.
„Discuțiile privind summitul de la Haga sunt în curs de desfășurare între membrii Alianței și nu aș dori să devansez nicio discuție”, a declarat un înalt oficial american, care nu a răspuns însă la întrebarea Euractiv privind poziția SUA.
„În ceea ce privește Ucraina, toți membrii Alianței sunt de acord că moartea și distrugerea trebuie să înceteze. Președintele Trump dorește să promoveze pacea și, la indicațiile sale, suntem pregătiți să oferim conducerea decisivă necesară pentru a ajunge la o soluție durabilă”, au adăugat aceștia.
Strategia lui Putin: Exploatarea diviziunilor din cadrul NATO
Viabilitatea NATO este, de asemenea, strâns legată de un rezultat corect al războiului din Ucraina. Dacă Putin pleacă din Ucraina îmbogățit și încurajat, va continua să atace mai mult din Europa - în special statele baltice - și acest lucru va fi mai ușor dacă va reuși mai întâi să distrugă alianța transatlantică NATO.
Strategia președintelui Vladimir Putin se bazează pe slăbirea unității alianței transatlantice, avertizează generalul Sir Nick Carter. În cel mai recent episod al emisiunii Battlegrounds, Carter explică modul în care Rusia ar putea încerca să exploateze diviziunile din cadrul NATO - posibil chiar să testeze Articolul 5, care prevede că un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor.
Generalul Nick Carter își exprimă îngrijorarea cu privire la potențiala agresiune împotriva țărilor NATO care se învecinează cu Rusia și subliniază necesitatea ca NATO să dea dovadă de unitate.
În prezent, Rusia rămâne cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității Alianței, după cum au reiterat liderii NATO la summitul lor din vara anului trecut, schimbând tonul față de perioada anterioară invaziei Rusiei în Ucraina în 2022.
Aliații Ucrainei trebuie să impună măsuri mai stricte Rusiei „mai devreme decât mai târziu” pentru a împiedica Moscova să tragă de timp negocierile de pace și să își amplifice pretențiile, a declarat ministrul lituanian de externe Kestutis Budrys pentru The Kyiv Independent pe 1 aprilie.
„Deci, în scopul de a reduce această tendință, în scopul de a opri acest scenariu, trebuie să arătăm și să introducem măsuri dure mai devreme decât mai târziu”, a declarat Budrys.
Remarcile sale vin în contextul eforturilor președintelui american Donald Trump de a intermedia un acord de pace între Kiev și Moscova.
În ciuda medierii lui Trump, Moscova a respins o încetare totală a focului de 30 de zile convenită între Ucraina și SUA la 11 martie la Jeddah, cerând concesii care ar slăbi apărarea Kievului, inclusiv oprirea ajutorului militar străin.
Deși Washingtonul a reușit să obțină o încetare parțială a focului, Rusia a continuat să atace infrastructura energetică din Kherson la 27 martie, contrazicându-și propriile afirmații că se va abține de la astfel de atacuri.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News