NATO apreciază puterea și capacitățile militare ale Finlandei: 83% dintre finlandezi sunt pregătiți să își apere țara

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Soldat finlandez în timpul exercițiului Ryske 22. Sursa foto: Army Spc. Austin Steinborn/ defense.gov.
Soldat finlandez în timpul exercițiului Ryske 22. Sursa foto: Army Spc. Austin Steinborn/ defense.gov.

Comandamentul Aliat pentru Transformare al NATO (NATO ACT) a postat recent pe Twitter un comunicat în care evidențiază contribuțiile semnificative ale Finlandei la Alianță, ca urmare a recentei sale aderări.

În mesaj, NATO ACT a vorbit despre „forța impresionantă a Finlandei, de 280 000 de militari”, împreună cu „capacitățile sale de artilerie, o flotă modernă de avioane de luptă și capacități puternice de vânătoare de mine pe mare”.

Mesajul NATO este clar: integrarea Finlandei în NATO consolidează Alianța. Armata Finlandei, Forțele de Apărare Finlandeze (FDF), reprezintă un actor-cheie atunci când vorbim despre consolidarea capabilităţilor militare ale NATO. 

Aderarea la NATO a fost un pas important într-o nouă direcție pentru Finlanda. În urma Războiului Rece, Finlanda a fost una dintre puținele țări din Europa care nu și-a abandonat și nu și-a dezafectat capacitatea națională de apărare pentru a urmări un „dividend al păcii”, se precizează într-un raport publicat la începutul anului de think tank-ul RAND Corporation.

Având în vedere istoria invaziilor și experiența celui de-al Doilea Război Mondial, precum și granița sa de 1 340 km cu Rusia, conștientizarea proximității unui posibil conflict este omniprezentă în cultura finlandeză.

Această conștientizare a fost menținută de tradiția constantă a Finlandei de a se încrede în sine: formal, prin strategia sa globală de securitate și informal, prin „sisu”, o mentalitate extrem de finlandeză de curaj, voință și tenacitate.

Politica anterioară de a nu încheia alianțe militare a accentuat acest sentiment de autosuficiență. Aderarea la NATO a rupt această tradiție, ceea ce semnifică impactul transformator pe care recenta invazie rusă din Ucraina l-a avut asupra politicii de securitate națională a Finlandei.

În urma invaziei Rusiei, Finlanda - împreună cu Suedia - pare să fi decis că acordurile de cooperare bilaterală și apartenența la UE nu erau garanți suficienți ai securității și a făcut un salt major pentru a adera la alianța NATO. 

Decizia Finlandei de a adera la NATO a fost rezultatul invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Acțiunile Moscovei față de Ucraina au determinat factorii de decizie de la Helsinki și majoritatea cetățenilor finlandezi să considere aderarea la NATO drept cea mai bună modalitate de a descuraja Rusia să le invadeze vreodată propria țară.

Una dintre caracteristicile deosebite ale forțelor de apărare finlandeze o reprezintă politica sa de recrutare a personalului militar. Aceasta presupune că toți bărbații apți de muncă să servească între 165 și 347 de zile, asigurându-se că țara poate apela la o forță de rezervă bine pregătită, capabilă să mobilizeze până la 280 000 de persoane în caz de nevoie.

Din punct de vedere financiar, Finlanda își susține ambițiile de apărare cu un buget substanțial. În 2022, au fost alocate aproximativ 5,8 miliarde EUR pentru apărare. Această investiție susține unul dintre cele mai mari stocuri de sisteme de artilerie din Europa, cu 700 de obuziere, 700 de mortiere grele și 100 de lansatoare multiple de rachete.

Finlanda își modernizează, de asemenea, forțele aeriene; flota actuală de 62 de avioane de luptă F/A-18 va fi înlocuită cu 64 de avioane de luptă avansate F-35 începând din 2026, ca parte a proiectului HX Fighter.

Angajamentul Finlandei față de apărarea să se reflectă în voința puternică a populației de a-și proteja graniţele. Conform unui studiu recent, 83% dintre finlandezi sunt pregătiți să își apere țara împotriva unui inamic superior, una dintre cele mai ridicate rate din Europa.

Forțele finlandeze sunt bine cotate pe plan internațional, mulți voluntari participând la misiuni ale ONU, NATO și UE în întreaga lume.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel