NATO întărește masiv sprijinul pentru Ucraina: 40 de miliarde de euro în 2025. Pe viitor, tot ajutorul militar ar putea fi coordonat de un oficial al Alianței

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem Patriot american, în timpul unor manevre NATO. Photo source: NATO
Sistem Patriot american, în timpul unor manevre NATO. Photo source: NATO

NATO a decis, în principiu, cu privire la ajutorul militar acordat Ucrainei în 2025. Asistența de securitate va fi în valoare de 40 de miliarde de euro, relatează Reuters care citează un diplomat vest-european.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut un apel către statele membre să mențină ajutorul militar acordat Ucrainei la același nivel ca în anii de după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, ba chiar să-l crească la 40 de miliarde de euro pe an.

Potrivit unei surse Reuters, liderii NATO vor semna acest angajament săptămâna viitoare la Washington.

 

 

Formatul Ramstein, înlocuit cu o structură în cadrul NATO?

 

Tot la Summitul de la Washington este așteptată crearea unei poziții de coordonator al asistenței de securitate pentru Ucraina. NATO intenționează să creeze o poziție responsabilă cu coagularea sprijinului pe termen lung a Ucrainei, oferit de statele membre ale Alianței, arătau zilele trecute Wall Street Journal și New York Times, făcând referire la surse oficiale.

Potrivit jurnaliştilor, acest post va fi ocupat de un oficial civil de rang înalt care se va afla la Kiev. El se va ocupa de nevoile pe termen lung ale Ucrainei de modernizare militară și asistență nemilitară. Oficialul va raporta la sediul NATO de la Bruxelles și la un nou comandament care va fi înființat la Wiesbaden pentru a coordona livrarea de ajutor militar Ucrainei și pregătirea forțelor armate.

„Motivul principal al schimbării este acela de a proteja efortul de ajutor al Ucrainei de la Trump. În loc ca Washingtonul să fie responsabil pentru gestionarea instruirii și a ajutorului, NATO va fi responsabilă pentru asta. Deci, chiar dacă SUA reduce sau încetează sprijinul pentru acest efort, acesta nu va înceta”, a explicat Ivo Daalder, care a fost ambasadorul SUA la NATO din 2009 până în 2013.

Publicația adaugă că noii pași arată și o schimbare importantă a poziției NATO, pentru că inițial Alianța a păstrat distanța față de campania militară din Ucraina, pentru a nu fi acuzată că este parte la conflict. Cu toate acestea, schimbările organizaționale sugerează acum că NATO este pregătită să-și asume un rol mai important în a ajuta Kievul să lupte împotriva Rusiei.

 

40 de miliarde de euro pentru 2025. Stoltenberg nu a obținut o decizie privind ajutorul pe termen lung

Țările membre NATO nu au ajuns la un acord privind ajutorul pe termen lung pentru Ucraina, a declarat de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, transmite dpa.

Aliații se vor angaja, deocamdată , doar pentru anul următor să sprijine Ucraina cu 40 de miliarde de euro. Povara ar fi împărțită în funcție de PIB-ul țărilor NATO, SUA contribuind cu 50%.

Summit-ul ce marchează a 75-a aniversare a NATO va avea loc în perioada 9-11 iulie 2024 la Washington. Ucraina speră la două decizii la summit.

Prima decizie se referă transferul de noi sisteme de apărare aeriană, iar obiectivul e aproape îndeplinit (vezi acordurile privind transferul sistemelor Patriot din Germania, România și discuțiile pentru transferul a maxim 8 sisteme Patriot mai vechi din Israel).

A doua decizie, mult mai delicată, se referă la pași concreți către aderarea Ucrainei la Alianță. Kievul trebuie să primească ceva solid la summit pentru a menține intensitatea relației dintre Ucraina și occident. Deocamdată, singura măsură în acest sens pare să fie înființarea structurii de coordonare pentru ajutorul militar, dar rămâne de văzut ce decizii ar putea fi adoptate la Summit-ul NATO de săptămâna viitoare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel