Maven Smart System (MSS NATO) de la Palantir utilizează inteligența artificială generativă, învățarea automată și modele mari de limbaj pentru a oferi „comandanților o capacitate operațională sigură și comună” și va fi utilizat pentru a sprijini operațiunile NATO în curs de desfășurare, potrivit Financial Times.
NATO se mișcă cu viteză pentru a-și consolida capacitățile tehnologice de apărare. Contractul a durat doar șase luni - „unul dintre cele mai rapide din istoria NATO”, potrivit Alianței - iar sistemul este așteptat să fie operațional în următoarele 30 de zile.
NATO a declarat că a finalizat achiziția luna trecută, o achiziție care „demonstrează un parteneriat puternic și durabil între bazele tehnologice nord-americane și europene”.
Termenii financiari ai tranzacției nu au fost dezvăluiți, dar este probabil unul dintre cele mai importante contracte de apărare ale Palantir din acest an.
Thiel, una dintre cele mai proeminente figuri conservatoare din Silicon Valley, a fost un membru proeminent în prima candidatură a lui Trump la președinție, în 2016, și a jucat un rol important în susținerea vicepreședintelui J.D. Vance în încercarea sa de succes de a fi ales ca membru al echipei Trump.
Palantir a câștigat, începând cu anul 2009, peste 2,7 miliarde de dolari în contracte cu guvernul SUA. Acțiunile companiei conduse de Thiel au crescut cu peste 300 % în ultimele 12 luni, deoarece investitorii anticipează că societatea va fi beneficiara cheltuielilor pentru apărare ale administrației Trump, precum și a clienților comerciali care utilizează sistemele sale de inteligență artificială.
Acțiunile Palantir au crescut azi înainte de deschiderea bursei din SUA ca urmare a unui acord încheiat cu NATO, care a achiziționat de la companie un sistem militar bazat pe inteligență artificială.
Palantir shares have jumped in pre-market on a deal with NATO which has acquired an AI military system from the company. No terms disclosed.
— Ed Ludlow (@EdLudlow) April 14, 2025
Palantir’s Maven Smart System (MSS Nato) will be used to support ongoing Nato operations, the alliance said on Monday. $PLTR… pic.twitter.com/qzXkcQjaHH
Armata SUA utilizează deja o versiune proprie a tehnologiei Maven a companiei Palantir, care a primit în septembrie anul trecut un contract pe o durată de cinci ani, în valoare de 99,8 milioane de dolari. Un sistem similar a fost utilizat în Ucraina.
Maven este utilizat pentru a combina imaginile realizate din satelit cu informații obtinute din alte surse despre câmpul de luptă, folosind învățarea automată pentru a identifica ținte și a accelera procesul de efectuare a unor atacuri.
Sistemul utilizat de Pentagon datează din 2017, când a început să utilizeze tehnologia Google. Ulterior, Google s-a retras din program după o reacție din 2018 din partea a mii de angajați cu privire la utilizarea IA în război.
Palantir furnizează NATO o versiune personalizată a Maven care oferă o platformă pe care pot fi integrate alte aplicații software și surse de date. ; „Acest parteneriat subliniază dorința Alianței de a interactiona fără teamă cu inovația tehnologică.”
Maven Smart System (MSS) NATO va „îmbunătăți fuziunea informațiilor, țintirea, cunoașterea spațiului de luptă, planificarea operațională și luarea deciziilor”, a declarat Nato.
„ACO [Allied Command Operations] este în fruntea adoptării tehnologiilor care fac NATO o alianta mai adaptabilă și mai receptivă la amenințările emergente”, a declarat generalul Markus Laubenthal, șeful Statului Major de la SHAPE, cartierul general militar al NATO din Belgia.
„Inovația este fundamentală pentru capacitatea noastră de a purta războiul”, a adăugat Laubenthal. Acesta a lăudat MSS al NATO pentru capacitatea sa de a „valorifica date complexe, de a accelera procesul decizional” și de a adăuga „valoare operațională reală”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News