Spaţiul aerian al României este mult mai bine protejat: NATO a transferat un radar LANZA LTR-25 pentru a menține o poziție militară robustă în regiune

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Grupul de specialiști în supraveghere aeriană al echipajului multinațional DACCC în fața radarului DADR LANZA LTR-25 din România. Sursa Foto: NATO.int.
Grupul de specialiști în supraveghere aeriană al echipajului multinațional DACCC în fața radarului DADR LANZA LTR-25 din România. Sursa Foto: NATO.int.

Centrul de Comandă și Control Aerian Deslocabil [DACCC] al NATO a relocat recent Radarul de Apărare Aeriană [DADR] LANZA LTR-25 și personalul tehnic de sprijin de la Poggio Renatico, Italia, la Cataloi, România.

În următoarele câteva luni, experți în supraveghere și control aerian din cadrul NATO vor consolida eforturile Alianței în cadrul operațiilor de supraveghere sporită pe flancul sud-estic.

DACCC a dobândit capacitatea operațională inițială a DADR la 14 august, o măsură menită să sporească capacitățile de supraveghere de-a lungul frontierei României, în special pentru identificarea dispozitivelor cu un profil radar redus care se apropie de spațiul aerian al NATO.

Acest radar mobil este unul dintre cele două alocate DACCC. În combinație cu doi senzori pasivi suplimentari [Deployable Passive ESM Tracker - DPET], acestea oferă o capacitate unică. Această configurație face ca DACCC să fie singura entitate NATO care oferă detecție radar activă și pasivă.

„Această dislocare trebuie privită ca o măsură defensivă menită să consolideze protecția națiunii gazdă și a aliatului nostru, România”, a declarat generalul Denny Traas, comandantul DACCC. „Misiunea subliniază evoluția și consolidarea continuă a capacităților defensive ale Alianței”, a adăugat acesta.

„Obiectivul nostru principal este de a sprijini eforturile NATO de a menține o poziție militară robustă și capabilă, care descurajează orice atac asupra alianței și este pregătită să apere în cazul în care descurajarea eșuează”, a spus generalul Traas.

NATO și-a sporit semnificativ prezența în regiunea Mării Negre, inclusiv în România, ca răspuns la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. România a declarat că acțiunile militare din apropierea frontierei sale pun în pericol securitatea națională.

România a luat măsuri pentru a-și proteja cetățenii care locuiesc în apropierea frontierei ucrainene, inclusiv construirea de adăposturi antiaeriene și desfășurarea de sisteme de apărare pentru a contracara eventualele drone care intră în spaţiul aeriană naţional, în urma  atacurilor pe care Rusia le efectuează asupra infrastructurii portuare ucrainene de pe Dunăre.

Radarele dislocabile in Romania oferă o completare puternică a platformelor de comandă și control statice și aeropurtate deja existente. Acestea sporesc interoperabilitatea între aliați și parteneri și îmbunătățesc semnificativ gradul de pregătire al forțelor aeriene ale NATO.

Generalul de brigadă Michael Krah, adjunct al șefului Statului Major pentru Operațiuni în cadrul Comandamentului Aerian Aliat, a subliniat dedicarea NATO pentru protejarea spațiului aerian al statelor membre.

Acesta a evidențiat semnificația strategică a desfășurării radarului DACCC în România, alături de avioanele F-18 spaniole staționate în prezent la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, pentru o Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing). Aceste acțiuni, a notat el, reflectă unitatea și angajamentul puternic al aliaților NATO în menținerea apărării și descurajării. 

Radarul LANZA LTR-25 este un sistem radar de ultimă generație conceput pentru detectare, urmărire și supraveghere în condiții avansate. Acesta este utilizat în principal în aplicații militare pentru a oferi o cunoaștere cuprinzătoare a situației și pentru a îmbunătăți capacitățile operaționale ale diferitelor platforme, inclusiv nave militare și submarine. 

Raza de acțiune a radarului LANZA LTR-25 este destul de extinsă, permițându-i să detecteze și să urmărească ținte aflate la distanțe considerabile. Deși distanțele de acțiune pot varia în funcție de mediul operațional și de caracteristicile țintei, în general, radarul este capabil să detecteze ținte aeriene și de suprafață la distanțe de peste 200 de mile marine.

Capacitățile de urmărire a țintelor ale radarului LANZA LTR-25 sunt foarte avansate. Acesta utilizează algoritmi de procesare avansați de semnal și tehnologie pentru a urmări cu precizie mai multe ținte simultan. Acest lucru îi permite să furnizeze date în timp real privind poziția, viteza și traiectoria obiectelor detectate, ceea ce este esențial pentru evaluarea eficientă a amenințărilor și pentru angajarea în luptă. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel