Al doilea cel mai înalt nivel, numit Charlie, înseamnă că a avut loc un incident la bază sau că există informații că o formă de acțiune teroristă împotriva Alianței este foarte probabilă, explică Spiegel.
„Acesta nu este un motiv de îngrijorare și este pur și simplu o măsură de precauție pentru a ne asigura că ne putem continua operațiunile critice”, a declarat un purtător de cuvânt al bazei aeriene. El nu a oferit detalii suplimentare despre circumstanțele care au dus la creșterea nivelului de alertă atunci când a fost întrebat.
Cu toate acestea, oficialii bezei militarii au trimis acasă tot personalul „neesențial”, potrivit cotidianului german.
Poliția a confirmat că se acționează pentru clarificarea tuturor aspectelor care au generat această situație. La fel ca purtătorul de cuvânt al bazei, Poliția germană nu a vrut să dea mai multe detalii. Un reporter DPA a observat la fața locului că în zonă sunt mașini de poliție, scrie Spiegel.
Geilenkirchen, lângă Aachen, la granița cu Țările de Jos, este baza pentru aeronavele speciale Awacs ale NATO. Aeronavele cu suprastructură radar îndeplinesc sarcini de supraveghere și coordonare în spațiul aerian al Alianței.
Drone militare ruse zboară deasupra unei centrale nucleare germane
Creșterea nivelului de alertă la baza germană vine în aceeași zi în care cotidianul german Bild a raportat că dronele rusești au survolat infrastructura critică germană din cel mai nordic stat german Schleswig-Holstein.
Potrivit ziarului german, acestea sunt drone rusești Orlan-10. Din 8 august, aceștia zboară cu mare viteză deasupra zonei industriale din orașul Brunsbüttel. De exemplu, acestea zboară peste o centrală nucleară, uzine chimice sau un terminal GNL.
Orlan-10 este o dronă cu rază medie de acțiune, polivalent, dezvoltat de firma rusă Special Technology Center LLC, destinată unei varietăți de misiuni, inclusiv recunoaștere aeriană, observare, monitorizare.
Orlan-10 este capabil să efectueze misiuni de recunoaștere prelungite pe teritorii vaste. Raza sa de funcționare este de 600 km, putând rămâne în zbor până la 16 ore. Nu este exclus ca drona să fi fost lansată din Kaliningrad, aflată la aproximativ 600 de km de zona în care a fost detectată în Germania.
Procuratura germană a deschis o procedură prealabilă pentru suspiciunea de spionaj în scop de sabotaj.
„Parchetul din Flensburg confirmă deschiderea procedurilor preliminare pentru suspiciunea de spionaj în scop de sabotaj în legătură cu survolările repetate cu drone ale infrastructurii critice din Schleswig-Holstein”, a declarat procurorul principal Bernd Winterfeldt pentru Bild .
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News