NATO a instituit ”Charlie”, al doilea cel mai înalt nivel de alertă, la baza germană de unde zboară avioanele AWACS

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
AWACS, Forța de control și avertizare timpurie aeriană a NATO
AWACS, Forța de control și avertizare timpurie aeriană a NATO

NATO a declarat joi seară al doilea cel mai înalt nivel de alertă la baza Geilenkirchen din Germania, de unde decolează aeronavele de avertizare timpurie AWACS.

Potrivit Der Spiegel, decizia a fost liuată pe fondul unor informații de informații care indică o posibilă amenințare de sabotaj.

Al doilea cel mai înalt nivel, numit Charlie, înseamnă că a avut loc un incident la bază sau că există informații că o formă de acțiune teroristă împotriva Alianței este foarte probabilă, explică Spiegel.

„Acesta nu este un motiv de îngrijorare și este pur și simplu o măsură de precauție pentru a ne asigura că ne putem continua operațiunile critice”, a declarat un purtător de cuvânt al bazei aeriene. El nu a oferit detalii suplimentare despre circumstanțele care au dus la creșterea nivelului de alertă atunci când a fost întrebat.

Cu toate acestea, oficialii bezei militarii au trimis acasă tot personalul „neesențial”, potrivit cotidianului german.

Poliția a confirmat că se acționează pentru clarificarea tuturor aspectelor care au generat această situație. La fel ca purtătorul de cuvânt al bazei, Poliția germană nu a vrut să dea mai multe detalii. Un reporter DPA a observat la fața locului că în zonă sunt mașini de poliție, scrie Spiegel.

Geilenkirchen, lângă Aachen, la granița cu Țările de Jos, este baza pentru aeronavele speciale Awacs ale NATO. Aeronavele cu suprastructură radar îndeplinesc sarcini de supraveghere și coordonare în spațiul aerian al Alianței.

 

Drone militare ruse zboară deasupra unei centrale nucleare germane

 

Creșterea nivelului de alertă la baza germană vine în aceeași zi în care cotidianul german Bild a raportat că dronele rusești au survolat infrastructura critică germană din cel mai nordic stat german Schleswig-Holstein.

Potrivit ziarului german, acestea sunt drone rusești Orlan-10. Din 8 august, aceștia zboară cu mare viteză deasupra zonei industriale din orașul Brunsbüttel. De exemplu, acestea zboară peste o centrală nucleară, uzine chimice sau un terminal GNL.

Orlan-10 este o dronă cu rază medie de acțiune, polivalent, dezvoltat de firma rusă Special Technology Center LLC, destinată unei varietăți de misiuni, inclusiv recunoaștere aeriană, observare, monitorizare.

Orlan-10 este capabil să efectueze misiuni de recunoaștere prelungite pe teritorii vaste. Raza sa de funcționare este de 600 km, putând rămâne în zbor până la 16 ore. Nu este exclus ca drona să fi fost lansată din Kaliningrad, aflată la aproximativ 600 de km de zona în care a fost detectată în Germania. 

Procuratura germană a deschis o procedură prealabilă pentru suspiciunea de spionaj în scop de sabotaj.

„Parchetul din Flensburg confirmă deschiderea procedurilor preliminare pentru suspiciunea de spionaj în scop de sabotaj în legătură cu survolările repetate cu drone ale infrastructurii critice din Schleswig-Holstein”, a declarat procurorul principal Bernd Winterfeldt pentru Bild .

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel