NATO a inaugurat Capabilitatea de răspuns la incidente cibernetice din cadrul armatei moldovenești

Cătălin Costea |
Data publicării:

Pe 21 ianuarie, NATO a inaugurat noua Capabilitate de răspuns la incidente cibernetice din cadrul Forțele Armate moldovenești. 

Aceasta a fost dezvoltată cu sprijinul programului NATO Știință pentru pace și securitate (SPS) și în cooperare cu Agenția NATO de informare și comunicare (NCIA). Noua capabilitate va ajuta la reducerea amenințărilor cibernetice, va asigura recuperare rapidă și eficientă după incidente și va preveni apariția unor incidente similare.

Inaugurarea a fost marcată printr-o ceremonie virtuală de tăiere a panglicii.

La eveniment, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a remarcat: „NATO și Moldova sunt parteneri de mai bine de 25 de ani. Cooperarea noastră susține eforturile Moldovei de a reforma și moderniza structurile și instituțiile sale de apărare și securitate, cu respectarea deplină a neutralității constituționale a Moldovei.”

Agenția NATO de informare și comunicare a oferit sfaturi tehnice esențiale pentru proiectarea laboratorului cibernetic și a infrastructurii IT fizice de sprijin.

Proiectul a fost adaptat pentru a răspunde nevoilor identificate de guvernul moldovenesc în cooperare cu experții tehnici ai NATO. Acesta a inclus cursuri de instruire dedicate, resurse umane și tehnice performante și proceduri îmbunătățite pentru a contracara amenințările care pot afecta sistemele informatice militare, securitatea serviciilor și infrastructura critică.

De asemenea, proiectul face parte din inițiativa NATO de dezvoltare a capabilităților din domeniul apărării și securității pentru Republica Moldova, la care programul NATO SPS a contribuit deja cu două proiecte finalizate: unul în domeniul sprijinirii femeilor, păcii și securității, iar celălalt privind apărarea cibernetică. Acest din urmă proiect a condus la înființarea unui laborator de apărare cibernetică de ultimă generație la Universitatea Tehnică din Moldova.

Inaugurarea Capabilității de răspuns la incidente cibernetice din cadrul Forțele Armate moldovenești vine în contextul în care, la nivelul Uniunii Europene, România depune eforturi pentru operaționalizarea la București a Centrului Cyber al UE.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel