NATO nu a specificat deocamdată despre câte forţe suplimentare este vorba şi nici din ce ţări provin ele.
O luptă între poliţie şi sârbi înarmaţi ascunşi într-o mănăstire a transformat în urmă cu câteva zile un sat liniştit din nordul Kosovo într-o zonă de război.
Kosovo, care şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, după o revoltă de gherilă şi intervenţia NATO din 1999, acuză Serbia că înarmează şi sprijină luptătorii sârbi.
Serbia, care nu a recunoscut independenţa fostei sale provincii, acuză Kosovo că a precipitat violenţele prin maltratarea rezidenţilor etnici sârbi. Serbia şi principalul grup politic sârb din Kosovo au proclamat doliu public pentru sârbii ucişi în luptă.
Kosovo a cerut joi sancţiuni internaţionale împotriva Serbiei, dând asigurări că Belgradul se află în spatele grupului de paramilitari suspectat că a ucis un poliţist kosovar albanez duminică.
"Din acest motiv, Serbia ar trebui să fie sancţionată", a declarat premierul kosovar Albin Kurti în Parlamentul de la Pristina.
Dacă nu va fi sancţionată, "va face asta din nou", pentru că "arsenalul militar al profesioniştilor sârbi care au atacat în Banjska era constituit din arme provenite din Serbia", a adăugat premierul, referindu-se la un veritabil arsenal pe care autorităţile kosovare pretind că l-au confiscat în acest sat din nordul Kosovo în timpul unei operaţiuni desfăşurate împotriva comandoului, după uciderea unui poliţist kosovar albanez într-o ambuscadă.
Potrivit unei liste publicate de premierul Kurti, arsenalul, în valoare de câteva milioane de euro, includea un vehicul blindat, grenade, arme de asalt AK47, lansatoare de rachete.
Belgradul respinge acuzaţiile Pristinei.
Poliţistul kosovar a fost ucis duminică la câţiva kilometri de graniţa cu Serbia, în timpul unei patrule. Au urmat câteva ore de schimburi de focuri între poliţia kosovară şi un comando format din zeci de bărbaţi puternic înarmaţi care s-au refugiat într-o mănăstire.
Trei dintre ei au murit, trei au fost arestaţi, iar soarta celorlalţi este necunoscută. Kosovo afirmă că mai mulţi se află în Serbia unde primesc îngrijiri medicale într-un spital din sudul ţării.
Aceste violenţe au reaprins tensiunile între Kosovo şi Serbia, care nu a recunoscut niciodată independenţa fostei sale provincii, declarată în 2008.
Belgradul i-a numit "martiri" pe cei trei bărbaţi ucişi şi a decretat o zi de doliu naţional. Miercuri seara, sute de persoane s-au adunat în onoarea lor la Catedrala Sfântul Sava din Belgrad.
Statele Unite şi Uniunea Europeană au condamnat violenţele, cerând Serbiei şi Kosovo să ia "măsuri urgente" şi să depună eforturi pentru detensionarea situaţiei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News