Statele nordice analizează posibilitatea unor schimbări în domeniul militar: Se doreşte formarea unui ''mini-NATO'' - crearea unei forțe aeriene nordice comune

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata finlandeză. Foto: Ministerul Apărării din Finlanda
Armata finlandeză. Foto: Ministerul Apărării din Finlanda

Având în vedere că toate țările nordice fac acum parte din NATO, statele trebuie să găsească o modalitate de a adapta și de a integra măsurile și inițiativele de securitate naționale și regionale cu cerințele alianței, ceea ce ar putea necesita modificări ale structurilor de comandă existente, au declarat oficialii. În martie 2023, comandanții forțelor aeriene suedeze, norvegiene, finlandeze și daneze au semnat o declarație care prevedea crearea unei forțe aeriene nordice comune pentru a proteja spațiile aeriene pe care le au în comun.

Conceptul prevedea ca aceste state să-și unească comanda și controlul aerian, planificarea și executarea operațiunilor comune, să creeze baze aeriene stabile, să facă schimb de cunoștințe privind anumite situații și să elaboreze programe comune de pregătire aeriană și exerciții de antrenament, potrivit Defense News.

Deși aceste țări au experiență în materie de cooperare militară, acest nivel de coordonare între ele este fără precedent. Faptul de a acționa ca o ''forță aeriană comună'', mai degrabă decât independent, va necesita o schimbare în modul în care fiecare națiune abordează securitatea spațiului său aerian, potrivit șefului Forțelor Aeriene Regale Daneze. 

"Toate națiunile sunt foarte mândre de comandamentele și forțele lor naționale, iar suveranitatea noastră este primordială, dar pentru a ne uni în mod eficient forțele, țările nordice trebuie să aibă o structură de comandă minut cu minut, care să poată planifica și executa operațiuni, inclusiv utilizarea armelor pentru apărarea teritoriilor noastre", a declarat colonelul Soren Andersen la 27 martie, în cadrul unei conferințe privind războiul aerian găzduită de think tank-ul Royal United Services Institute, cu sediul la Londra.

"De exemplu, apărarea eficientă a orașului Copenhaga ar necesita o coordonare foarte strânsă între Suedia, aliați și spațiul aerian suedez", a adăugat el. "Este nevoie de consens. (...) Nu funcționează într-un mod în care eu pun mâna pe telefon și spun: "Credeți că ar trebui să acționăm asupra acestui tip sau nu", iar apoi putem vota.

"Așa că trebuie să fie mai ferm decât atât"."

 

Un mini-NATO?

 

Se așteaptă ca toate țările nordice să împartă responsabilitățile de management pentru forța militară comună, dar acest lucru ar putea necesita ca ele să renunțe la un anumit nivel de control către un organism superior.

Propunerea unei structuri de forțe aeriene combinate a câștigat titlul de "mini-NATO" - o noțiune pe care unii oficiali nu par să o aprecieze.

,,Această inițiativă nordică nu trebuie privită în niciun caz ca un substitut sau un înlocuitor al NATO, ci ca o parte a acesteia", a declarat Andersen participanților la conferință.

În aceeași ordine de idei, locotenent-colonelul Jan Bjurstrom, director adjunct al operațiunilor aeriene din cadrul Forțelor Aeriene Finlandeze, a declarat "forțele aeriene nordice nu planifică o structură separată, ci una care să completeze alianța militară în ansamblu".

În timpul prezentării sale, oficialul danez s-a referit la ceea ce a numit dilema structurii de comandă, în legătură cu provocările legate de necesitatea de a lua în considerare perspectivele operaționale naționale, nordice și pe cele ale NATO. Acum că toate statele nordice sunt membre NATO, se pune problema modului în care responsabilitățile lor individuale și regionale se vor încadra în actuala structură de comandă și control a alianței militare.

Într-un recent comunicat al Forțelor Armate Norvegiene, publicat luna trecută, se spunea că comanda NATO asupra regiunii nordice va fi "în curând" transferată de la cartierul general din Brunssum, Olanda, la Comandamentul Forțelor Întrunite-Norfolk din Statele Unite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel