Interesul pentru sistemul fabricat în Israel este determinat de utilizarea de către Rusia a rachetelor balistice în Ucraina, precum și de rapoartele potrivit cărora Moscova caută să importe mai multe arme din Iran, în special rachete.
Potrivit publicaţiei Breaking Defense, care citează sursele israeliene, în prezent sunt în curs negocieri la diferite niveluri cu Belgia, Bulgaria, Ungaria, Polonia și România.
"Unele dintre aceste țări vor trimite în curând experți în Israel pentru a vedea sistemele", a declarat una dintre surse. Cu toate acestea, nu s-a consumat nicio înțelegere, iar aceste țări ar putea să se orienteze în continuare către alte oferte.
Chiar dacă aceste cinci ţări nu vor încheia niciun acord, interesul pentru sistemele de apărare aeriană fabricate în Israel pare să fie în creștere datorită utilizării continue de către Rusia a dronelor și rachetelor balistice împotriva țintelor militare și civile în conflictul din Ucraina.
O a doua sursă a declarat pentru Breaking Defense că interesul pentru sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă și medie de acțiune ale Israelului este tot mai mare.
Sistemul Spyder a fost anterior achiziţionat de Filipine, Vietnam, India, Singapore, Republica Cehă, Georgia și, potrivit unor rapoarte neconfirmate, de unele state din Golf. Faptul că sistemele au fost deja achiziționate de două națiuni europene ar putea contribui la încurajarea altor state europene să urmeze acest exemplu, deoarece există un interes tot mai mare pentru interoperabilitatea între sistemele de apărare aeriană de pe continent.
Spyder este o familie de sisteme de apărare antiaeriană dezvoltată în comun de companiile israeliene Rafael și Israel Aircraft Industries (IAI). Prima versiune a sistemului, denumită ulterior SPYDER-SR (Short Range), a fost prezentată la Paris în 2005.
Sistemul de apărare antiaeriană Spyder încorporează cele mai avansate rachete aer-aer, rachetă cu infraroșu Python-5, rachetă cu radar activ I-Derby și rachetă cu rază lungă de acțiune I-Derby ER. Spyder LR poate intercepta amenințări aeriene cu o rază de acțiune de la 2 la 80 km și la o altitudine de până la 20 km.
Sistemul Spyder a trecut în ultimii ani printr-o serie de modernizări. Scopul companiei Rafael a fost să facă acest sistem să fie cât mai eficient în interceptarea rachetelor balistice tactice. Potrivit unei declarații a companiei, modernizările "au implicat cercetarea și analiza lecțiilor învățate din conflictele armate recente și în curs de desfășurare care implică utilizarea rachetelor balistice tactice".
În cazul în care națiunile europene sunt interesate de o alternativă, sistemul Barak LRAD al Israel Aerospace Industries (IAI) are capacități similare cu Spyder, cu o acoperire la 360 de grade și un accent pe amenințările balistice cu rază scurtă de acțiune. Și există deja un interes pentru sisteme de apărare israeliene cu raza lungă de acţiune în Europa, Germania tot mai aproape să achiziționare sistemului Arrow 3, ca parte a eforturilor sale de a crea ''o rețea paneuropeană de apărare aeriană'' - un scut european de apărare antirachetă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News