Apelul intervine pe fondul creşterii numărului de victime în urma celor mai violente confruntări desfăşurate din 1990 în această regiune, locuită de o majoritate de etnici armeni, parte a Azerbaidjanului, dar care scapă controlului autorităţilor azere de la începutul anilor 90 când şi-a autoproclamat independenţa, nerecunoscută de comunitatea internaţională.
Franța, Rusia și SUA, apel pentru încetarea ostilităților
'Lansăm un apel la încetarea imediată a ostilităţilor între forţele în cauză', invită preşedinţii Franţei, Rusiei şi SUA într-o declaraţie comună în calitatea lor de copreşedinţi ai Grupului OSCE de la Minsk.
'Condamnăm în termenii cei mai fermi escaladarea recentă a violenţelor pe linia de contact în zona conflictului din Nagorno-Karabah', adaugă cei trei preşedinţi, Emmanuel Macron, Donald Trump şi Vladimir Putin, care îşi coordonează astfel eforturile diplomatice pentru a se pune capăt conflictului, după ce fiecare dintre ei s-a exprimat cu privire la acest subiect.
'Facem de asemenea apel la liderii Armeniei şi Azerbaidjanului să se angajeze fără întârziere pentru reluarea negocierilor de fond, cu bună credinţă şi fără condiţii prealabile sub egida copreşedinţilor Grupului OSCE de la Minsk', se menţionează în declaraţia comună a celor trei preşedinţi.
Grupul de la Minsk, creat în urmă cu 18 ani în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru a media acest conflict, nu a reuşit niciodată să pună capăt ciocnirilor de-a lungul liniei frontului.
Putin a convocat Consiliul Securităţii Rusiei
La Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin a convocat Consiliul Securităţii Rusiei pentru a aborda criza din Nagorno-Karabah, a indicat Kremlinul.
În noaptea de miercuri spre joi, Putin şi preşedintele francez Emmanuel Macron au discutat de asemenea despre modul în care Grupul OSCE de la Minsk, mandatat cu medierea conflictului, ar putea contribui la încheierea luptelor, a spus Kremlinul.
Rusia s-a oferit să găzduiască o reuniune a miniştrilor de externe din Azerbaidjan şi Armenia pentru a discuta modalităţile de a pune capăt ostilităţilor reizbucnite duminică.
Erdogan are o altă poziție
Într-o reacţie la această iniţiativă a celor trei copreşedinţi ai Grupului OSCE de la Minsk, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care în ultimele zile a promis sprijin Azerbaidjanului în conflictul din Nagorno-Karabah, a declarat joi că este inacceptabil ca SUA, Franţa şi Rusia să se implice în efortul de căutare a unei încetări a focului în regiunea disputată din Caucazul de Sud, având în vedere că acestea au neglijat problemele de acolo de aproape 30 de ani.
Erdogan a reiterat că Armenia trebuie să se retragă din Nagorno-Karabah pentru o pace durabilă în regiune, unde Azerbaidjanul şi forţele etnicilor armeni din enclava secesionistă luptă cu înverşunare de cinci zile.
Rusia, care are relaţii cordiale cu cele două ex-republici sovietice, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la rolul Turciei, rivalul său geopolitic în regiune.
Confruntările reizbucnite în urmă cu cinci zile au continuat şi joi. Potrivit unor bilanţuri parţiale, cel puţin 128 de persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit AFP. Dar aceste cifre nu relevă situaţia reală din teren, conform observatorilor.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News