Șeful SpaceX, Elon Musk, a negociat în secret cu Putin încă din 2022, scrie WSJ. Produsele SpaceX sunt folosite inclusiv de Armata SUA

Starlink, photo source: clashreport via Militarnyi
Starlink, photo source: clashreport via Militarnyi

Miliardarul Elon Musk, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a avut discuții regulate cu președintele rus Vladimir Putin și cu alți oficiali ai Kremlinului, încă de la sfârșitul anului 2022. Cel puțin așa susține ziarul american The Wall Street Journal (WSJ), care a publicat vineri această informație cu referire la actuali și foști oficiali nenumiți din diferite țări.

Discuțiile, confirmate de mai mulți actuali și foști oficiali americani, europeni și ruși, au vizat probleme personale, afaceri și tensiuni geopolitice. La un moment dat, Putin i-a cerut miliardarului să evite activarea serviciului său de internet prin satelit Starlink în Taiwan, ca o favoare pentru liderul chinez Xi Jinping, au spus două persoane informate cu privire la cerere, a scris WSJ . Starlink nu este disponibil momentan în Taiwan.

Musk, care este fondatorul și CEO-ul SpaceX și proprietarul rețelei de socializare X, printre altele, a sprijinit Kievul donând terminale de comunicații Starlink la începutul invaziei ruse a Ucrainei în 2022.

Cu toate acestea, el a recunoscut ulterior că a oprit accesul la rețea în timpul atacului ucrainean asupra flotei ruse din Crimeea ocupată. 

„Intenția evidentă a fost de a scufunda cea mai mare parte a flotei rusești ancorate. Dacă aș fi de acord cu cererea lor, atunci SpaceX ar participa direct la un act major de război și la escaladarea conflictului”, și-a apărat ulterior decizia Musk, după care s-a plâns că „pierde bani” furnizând Ucrainei serviciul Starlink.

Miliardarul, care susține realegerea fostului președinte republican Donald Trump, a negat anterior că simpatizează cu Moscova. El a susținut că a vorbit cu Putin o singură dată în aprilie 2021, pe subiecte legate de spațiu.

 

Absolut fals, susține Peskov

 

Potrivit WSJ, de atunci, Musk a vorbit de multe ori nu numai cu Putin, ci și cu alți oficiali ruși de rang înalt. Potrivit ziarului, Sergei Kirienko ar fi trebuit să fie unul dintre ei. Acest bărbat apropiat lui Putin a fost cândva prim-ministrul Rusiei și șeful lui Rosatom, acum este oficial adjunctul șefului administrației prezidențiale.

Mai presus de toate, însă, este menționat ca personajul principal al campaniilor rusești de propagandă și dezinformare, Departamentul de Justiție al SUA l -a acuzat luna trecută că și-a înființat mai multe domenii de internet pentru a influența viitoarele alegeri prezidențiale din SUA.

Ca răspuns la articolul WSJ, Kremlinul a negat că ar fi comunicat cu Musk. „Toate sunt informații false, absolut false”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Potrivit acestuia, președintele rus „a avut un contact cu Musk înainte de 2022, au vorbit la telefon” despre „tehnologiile viitorului”, a adăugat el.

De asemenea, Casa Albă susține oficial că nu este la curent cu aceste contacte. Musk însuși nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Potrivit surselor ziarului, aceste contacte Musk sunt cunoscute de guvernul SUA, dar având în vedere dependența guvernului SUA de unele dintre tehnologiile dezvoltate de companiile sale, aceasta este o chestiune extrem de sensibilă.

Amintim că Musk deține Starlink, rețeaua de internet prin satelit, folosită și de forțele armate americane pentru a asigura comunicarea în zone izolate. De asemenea, rachetele ”Falcon” dezvoltate de SpaceX, una dintre companiile lui Musk, sunt folosite pentru a realiza lansări pentru forțele spațiale ale SUA, în cadrul unor contracte ce valorează miliarde de dolari. Ultimul model de rachetă în curs de dezvoltare la SpaceX este Starship.

 

Musk l-a provocat la duel pe șeful Kremlinului, acum pare în aceeași echipă

 

La începutul invaziei ruse asupra Ucrainei, Musk l-a provocat chiar pe Putin la duel, dar treptat poziţia sa a început să se apropie de poziţiile Kremlinului.

Printre altele, Kievul a fost supărat de sondajul său public despre „planul de pace”, care includea transferul Crimeei către Rusia și angajamentul Ucrainei față de neutralitate. Anul acesta, de exemplu, Musk i-a descurajat pe parlamentarii americani să ofere mai mult ajutor Ucrainei pentru că, potrivit lui, „nu există nicio cale” că Putin ar putea pierde războiul.

„Nu sunt mulțumiți de asta”, a spus una dintre sursele ziarului referitor la atitudinea americanilor. Potrivit WSJ, SpaceX, care operează rețeaua Starlink, a primit deja un contract secret în valoare de 1,8 miliarde de dolari în 2021 pentru a construi o rețea de sateliți spion pentru serviciul de informații al SUA. Musk are o autorizație de securitate în SUA și are acces la materiale clasificate.

Starlink nu operează oficial în Rusia, dar Ucraina a subliniat în acest an că Moscova poate eluda restricția folosind din ce în ce mai mult terminalele furnizate de alte state.

În același timp, Musk este foarte implicat în viitoarele alegeri din SUA. El a donat deja cel puțin 75 de milioane de dolari pentru a sprijini campania lui Trump, care promite în mod repetat că va pune capăt războiului din Ucraina „în termen de 24 de ore”, fără a oferi detalii .

În urmă cu câteva zile, Musk s-a oferit și să doneze un milion de dolari în fiecare zi unei persoane aleatorii care este înregistrată ca alegător într-unul dintre statele cheie și semnează petiția unei asociații care colectează bani în beneficiul campaniei Trump. „Loterie”, a cărei legalitate a stârnit imediat o dezbatere în presa americană, ar trebui să dureze până în ziua alegerilor din 5 noiembrie.

Însuși fostul președinte Trump a spus anterior că, dacă este reales, l-ar putea numi pe Musk într-unul dintre posturile guvernamentale. Potrivit acestuia, ar putea conduce, de exemplu, „comisia guvernamentală pentru eficiență”. Musk a răspuns deja spunând că este pregătit.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel