Muntenegru, între Occident și „pacea rusească”. Din candidat la aderarea la UE, Podgorica se pregătește să schimbe cursul

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

O revanșă sârbă și a pro-rușilor din Muntenegru pare acum aproape inevitabilă.

Publicitate

La alegerile locale din weekendul precedent, partidele pro-ruse au obținut rezultate extrem de bune, întărind influența Serbiei și a Federației Ruse acolo.

DPS, partidul pro-occidental al președintelui Milo Djukanovic, a pierdut din capital, pentru prima dată după câștigarea independenței.

 

Din criză în criză

 

Criza politică permanentă din Muntenegru durează din 2020, când Partidul Democrat al Socialiștilor (DPS) și aliații săi au pierdut majoritatea pentru prima dată la alegerile parlamentare. Noua coaliție a fost creată de partide bazate în primul rând pe minorități naționale, iar liderul ei a fost partidul radical pro-sârb „Frontul Democrat”.

În ciuda promisiunilor că va continua parcursul pro-occidental, sub acest guvern, cooperarea Muntenegrului cu UE și NATO s-a deteriorat semnificativ, autoritățile au promovat activ interesele Bisericii Ortodoxe Sârbe. 

Pentru o scurtă perioadă de timp, un candidat model la aderarea la UE, Muntenegru era considerat următorul membru al Uniunii Europene.

Totuși, evenimentele care s-au succedat în viața politică de la Podgorica au facut ca țara să se îndepărteze tot mai mult de la parcursul european și au adâncit criza politică.

 

Între Occident și „pacea rusească”

 

Deși, la prima vedere, Muntenegru pare că urmărește să accelereze procesul de aderare la UE, situația politică nu dă prea multe speranțe.

Muntenegru, un membru NATO care a început negocierile de aderare la UE în 2012, este profund împărțit între partidele pro-UE și partidele conservatoare pro-sârbe și pro-ruse cu legături cu Biserica Ortodoxă Sârbă.

Guvernul este compus din partide moderate, atât pro-europene, cât și pro-sârbe, dar săptămâna trecută, Parlamentul a revocat deja doi miniștri pro-occidentali din guvernul interimar al prim-ministrului Dritan Abazovic pe motiv că aceștia lucrează împotriva intereselor guvernului, scrie RadioEuropaLiberă.

 

 

Triumful noilor veniți

 

Alegerile din 14 municipalități, inclusiv Podgorica, care au avut loc pe 23 octombrie, ar fi trebuit să clarifice lucrurile.

Rezultatele au fost un fiasco pentru președintele Milo Djukanovic și partidul său DPS. Acesta din urmă a pierdut majoritatea în 11 din 14 municipalități în care au avut loc alegeri.

Politologii muntenegreni sunt unanimi: înfrângerea impresionantă a DPS crește semnificativ șansele de alegeri parlamentare anticipate.

Câștigătorul clar al alegerilor a fost un partid pro-sârb „Europe Now”, fondat cu doar jumătate de an în urmă, care a venit cu sloganuri populiste de creștere a pensiei minime și a salariului mediu și promițând să asigure zero șomaj.

„Europe Now” are acum șanse mari să obțină postul de primar al capitalei.

Coaliția pro-sârbă, deși declarativ susține aderarea la UE, ar putea să înghețe procesul de negocieri pentru o lungă perioadă de timp. În același timp, în „Demfront” (al doile partid pro-sârb ca mărime) există politicieni care sunt sceptici cu privire la independența Muntenegrului și îi consideră pe muntenegreni parte a etniei sârbe.

Situația este complicată și de faptul că alegerile prezidențiale vor avea loc în Muntenegru în primăvara anului viitor.

Milo Djukanovych își încheie primul mandat și, teoretic, are ocazia să candideze din nou pentru o funcție.

Cu toate acestea, imaginea lui negativă este un obstacol și nu există timp pentru un alt potențial lider în DPS. Prin urmare, este probabil un scenariu în care Djukanovic va candida din nou la președinte.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel