Muniție de 500 de dolari vs. sistem de apărare antiaeriană de 50 de milioane de dolari (Video): Drona ucraineană ''Baba Yaga'' distruge sistemul rusesc Buk-M3

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistemul rusesc de rachete sol-aer Buk-M3, distrus de o dronă ucraineana. Sursa foto: screenshot video.
Sistemul rusesc de rachete sol-aer Buk-M3, distrus de o dronă ucraineana. Sursa foto: screenshot video.

În noaptea de 21 octombrie 2024, operatorii Forțelor de Sisteme aeriene fără Pilot, în colaborare cu alte elemente ale forțelor armate ale Ucrainei, au distrus cu succes sistemul rusesc de rachete sol-aer Buk-M3. Buk-M3, un sistem avansat de apărare antiaeriană evaluat între 40 și 50 de milioane USD, a fost lovit la aproximativ 60 de kilometri de linia frontului.

Vehiculul a fost distrus cu ajutorul unei ''drone bombardier'' care a lansat o muniție în cădere liberă, cu care a lovit una dintre rachetele de pe lansatorul sistemului Buk-M3 și a provocat detonarea muniției.

Această operațiune evidențiază importanța tot mai mare a tehnologiilor militare moderne pe câmpul de luptă, deoarece forțele ucrainene au reușit să elimine sistemul Buk-M3 folosind o muniție în valoare de numai 500 de dolari.

„Acest exemplu demonstrează încă o dată eficiența tehnologiilor moderne: o muniție care costă doar 500 de dolari a distrus o componentă de atac a unui sistem inamic de apărare aeriană, al cărui cost total este estimat la aproximativ 100 de milioane de dolari (n.r. cu tot cu rachete)”, a precizat biroul de presă al Forțelor de Sisteme aeriene fără Pilot.

Youtube video image

Incidentul evidențiază modul în care tacticile și capacitățile avansate de luptă cu drone permit Ucrainei să distrugă mijloace inamice de mare importanţă, menținând în același timp avantajul pe câmpul de luptă.

Raza de acțiune obișnuită a ''dronelor bombardiere'' este de 20 de kilometri. Această distanță poate fi mărită la peste 40 de kilometri pentru dronele modificate cu o antenă de comunicații prin satelit, unde raza de acțiune este limitată de rezervă de energie a bateriei.

Utilizarea și angajarea cu succes a unei ținte la o distanță de 60 km poate fi numită un record pentru o astfel de armă.

Buk-M3 este un sistem de apărare aeriană cu rază medie de acțiune care reprezintă o componentă extrem de importantă a apărării aeriene pe care Rusia o are pe frontul din Ucraina. Acesta asigură protecția trupelor terestre în fața aviației ucrainene și este capabil să opereze din zonele aflate în spate împotriva țintelor aflate dincolo de linia frontului.

O trăsătură caracteristică a acestui sistem, care îl deosebește din punct de vedere vizual de modelul anterior Buk-M2, este reprezentată de noile rachete sol-aer amplasate în containerele cilindrice sigilate.

Noile rachete ale sistemului au extins semnificativ raza de acţiune, asigurând interceptarea țintelor aeriene la o distanță de până la 70 de kilometri și o altitudine de până la 35 de kilometri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel