Muniție de 152 mm în schimbul mâncării. Cum arată noua alianță militară între Rusia și Coreea de Nord

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Obuzier 2A65 Msta-B de 152 mm. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
Obuzier 2A65 Msta-B de 152 mm. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

Kim Jong-Un urmează să călătorească de la Phenian la Vladivostok, unde se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, potrivit presei americane care citează oficiali de la Casa Albă, sub protecția anonimatului.

Potrivit presei americane, liderul nord-coreean va călători în Rusia cu trenul blindat. Întrevederea dintre Kim și Putin a fost anunțată public de The New York Times, care citează oficiali americani.

Vizita vine în timp ce Rusia discută organizarea de exerciții militare comune cu Coreea de Nord și după ce ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a încercat, în timpul unei vizite în Coreea de Nord, să convingă Phenianul să vândă Rusiei muniție de artilerie.

Noua alianță dintre Coreea de Nord și Rusia va avea însă și o componentă militară importantă.

Potrivit CNN, Kim și Putin vor discuta transferul de artilerie și muniție către Federația Rusă, în contextul în care războiul din Ucraina se întinde deja de peste 18 luni și nu există la orizont perspective de pace ori de încetare a focului.

Consumul uriaș de muniție din Ucraina împinge Rusia către o alianță militară cu statul paria la nivel mondial, Coreea de Nord. 

Presa americană precizează că în acordul militar care se conturează, Rusia va dispune de muniție de artilerie de 152 mm, folosită intens de sisteme de artilerie sovietice, muniție de care Nordul dispune în cantități însemnate, dar și muniție de 122 mm și rachete de diferite tipuri. Toate acestea sunt destinate folosirii împotriva Ucrainei.

 

Coreea de Nord cere mâncare și tehnologie în schimbul muniției de 152 mm

 

2. Tun rusesc... (tun-rusesc-giacint-b-giatsint-2a36-de-152-mm-rusia_72799200.jpg)

Tun rusesc Giacint-B (Giatsint 2A36) de 152 mm. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Ce primește Coreea de Nord la schimb? Se pare că Phenianul e dispus să ofere Rusiei muniție în schimbul tehnologiei ruse pentru sateliți, a tehnologiei în ceea ce privește submarinele nucleare și, primordial, alimente. Coreea de Nord se află într-o criză alimentară uriașă pe care va dori să o rezolve cu ajutorul acordului cu Rusia.

Oficiali americani sub protecția anonimatului, au precizat pentru The New York Times, că cele două state avansează către un potențial acord de armament. Kim și Putin au făcut recent schimb de scrisori în care s-au angajat să crească cooperarea dintre statele pe care le conduc.

De precizat că Vladimir Putin și Kim Jong-Un s-au întâlnit ultima dată în aprilie 2019, tot la Vladivostok, în cadrul unui summit ruso-nord-coreean.

Amintim că în ultimele luni de război împotriva Ucrainei au existat numeroase speculații cu privire la ajutorul militar pe care Coreea de Nord l-ar fi acordat Rusiei, mai ales în ceea ce privește înarmarea Wagner Group, înainte desigur ca gruparea de mercenari să intre în dizgrația Kremlinului după marșul condus de Evgheni Prigojin spre Moscova, lider Wagner Group care al două luni de la eveniment a decedat ca urmare a unui accident aviatic.

Totodată, trebuie subliniat că un posibil acord militar între Coreea de Nord și Rusia nu ar putea avea loc fără acordul cel puțin tacit al Chinei, stat care controlează în cvasitotalitate Phenianul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel