Coșmarul oricărui artilerist este explozia unui proiectil imediat după ce acesta părăsește țeava tunului Exact asta se întâmplă cu soldații ucraineni care au primit obuze de artilerie furnizate în cadrul inițiativei cehe de procurare a muniției, scrie cotidianul german Handelsblatt.
„În timpul utilizării în luptă a obuzelor de mai sus, au avut loc o serie de explozii de obuze la o distanţă de 20-60 de metri de la lansare, în urma cărora personalul a fost rănit şi sistemele de artilerie au fost avariate”, potrivit documentului trimis de ucraineni.
Potrivit Kievului, rata mare a problemelor cu proiectile se datorează detonatoarelor defecte M515 și M51A5, care au fost dezvoltate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La livrarea a aproape 35 de mii de obuze de artilerie, 0,05 la sută dintre ele au explodat prematur, adică cinci din 10 mii de obuze trase.
De unde ar putea veni proiectile pentru inițiativa cehă?
The Wall Street Journal susține că inițiativa cehă a reușit deja să securizeze 800.000 de obuze de artilerie, iar alte 700.000 sunt gata dacă se vor găsi fonduri.
Până la sfârșitul lunii august, 18 țări au contribuit la inițiativa cehă. În vară, Ucraina a recepționat primul transport de aproximativ 50.000 de piese de muniție. Republica Cehă cooperează în principal cu Norvegia, Țările de Jos și Danemarca pentru finanțarea și coordonarea inițiativei. Republica Cehă a contribuit cu aprox. 34 mil. euro, în timp ce Norvegia a asigurat 140 de mil. euro pentru inițiativa cehă.
Germania, de exemplu, a contribuit la achiziționarea a 180.000 de proiectile prin această inițiativă, în timp ce alte state, precum Belgia și Țările de Jos, au oferit sume semnificative de 200, respectiv 250 de milioane de euro.
Inițiatorii au ca obiectiv furnizarea a 500.000 de piese de muniție către Ucraina, până la sfârșitul anului.
Munițiile pentru Ucraina în cadrul inițiativei cehe vin din diverse surse. Proiectilele pot fi noi, produse în statele europene, dar cele mai multe provin din stocuri care au fost identificate în Asia și, posibil, chiar în zona Balcanilor. În aceste ultime cazuri, unele componente originale trebuie înlocuite cu altele nou fabricate pentru a asigura compatibilitatea cu obuzierele folosite de forțele armate ucrainene.
Potrivit CSIS, Coreea de Sud a colaborat cu administrația Biden pentru livrarea a aproximativ 300.000 de obuze de 155 mm către Statele Unite. Este posibil ca acest stoc să fi ajutat la redirecționarea către Ucraina a unor volume suplimentare de muniție americană.
Serbia și Bosnia-Herțegovina sunt mari exportatori de armament și muniție. Serbia, în ciuda reticenței oficiale față de implicarea în conflict, este suspectată că a furnizat muniție Ucrainei prin intermediul unor terți, iar Bosnia-Herțegovina este cunoscută pentru exportul de arme automate, muniție și explozibili. Albania a oferit, de asemenea, sprijin prin infrastructura sa militară, iar oficialii din regiune au discutat despre colaborarea cu Ucraina pe producția de armament, arăta un material al DW.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News