Mult așteptatul contract al României pentru corvete nu se va semna în timpul vizitei din octombrie în Franța

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Gowind 2500, imagine concept sursă foto: Naval Group
EXCLUSIV
Gowind 2500, imagine concept sursă foto: Naval Group

În contextul în care o delegație a României condusă de premierul Ludovic Orban se află în Franța unde va semna o Foaie de parcurs pentru următorii patru ani privind Parteneriatul strategic, opinia publică s-ar fi așteptat ca România să semneze într-un final și contractul cu Naval Group, pentru construcția celor patru corvete din programul „Corveta multifuncțională”. Mai ales că din delegație face parte și ministrul apărării Nicolae Ciucă.

Nu se va întâmpla acest lucru. Contractul atât de așteptat pentru cele patru corvete destinate Forțelor Navale Române, cele mai văduvite în ceea ce privește programele de înzestrare, nu se va semna în Franța. 

Surse ale DefenseRomania ne-au dezvăluit că semnarea contractului cu Naval Group nu se va face la Paris, întrucât încă sunt în curs de finalizare negocierile dintre cele două părți, astfel încât contractul se va semna ulterior. Partea bună este însă că acest contract, atât de așteptat, urmează totuși, într-un final, să fie semnat.

Amintim că în luna iulie a anului trecut, asocierea dintre gigantul francez Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa a câştigat licitaţia pentru furnizarea a patru corvete pentru Forțele Navale Române, în cadrul programului „Corveta multifuncțională”, anunţul fiind făcut de Romtehnica SA, compania care a organizat licitaţia pentru corvetele militare.

Dar nici până azi, din păcate, contractul nu a fost încă semnat.

 

Cum s-a ajuns aici

 

Au urmat însă acțiuni în instanță ale celor care au pierdut licitația, totul ca, în vara acestui an, Curtea de Apel București să respingă definitiv solicitarea celor de la Damen de a anula procedura în programul „Corveta multifuncțională. Se pare însă că MApN nu prea se grăbește să semneze contractul cu Naval Group, câștigătoarea licitației.

Asta pentru că deși câștigătorul a fost desemnat, în urma uneia din cele mai transparente licitații din ultimii 30 de ani, iar decizia instanței este definitivă, Ministerul Apărării Naționale a ţinut să facă câteva precizări cu privire la procesul de achiziție a corvetelor multifuncționale pentru Forțele Navale Române, precizând că semnarea contractului se va face după soluţionarea dosarelor aflate încă pe rol în instanță, deși pe fond ar mai fi două dosare minore.

Dar, cu toate acestea, tot în vara acestui an, premierul Orban a avut o poziție cât se poate de clară anunțând că, din punctul său de vedere, pot fi demarate negocierile cu consorţiul Naval Group - Şantierul Naval Constanţa pentru semnarea contractului de construcţie a celor patru corvete multifuncţionale din programul de înzestrare a Armatei, acuzând compania Damen de 'hărțuire'.

 

Naval Group va construi patru corvete Gowind 2500 pentru România 

 

Francezii de la Naval Group vor construi 4 corvete Gowind 2500, pentru Forțele Navale Române. 

Potrivit Naval Group, transferul de tehnologie la care s-a angajat „va aduce beneficii întregii industrii navale românești pe termen lung; pe lângă SNC, mai multe companii românești vor fi subcontractate să lucreze atât pentru construirea corvetelor, cât și pentru întreținerea lor, pentru cel puțin 30 de ani”.

Ca posibile specificații tehnice, Gowind 2500 va fi o corvetă cu propulsie hibridă diesel-electrică CODLAD. Corveta are un deplasament de 2.500 de tone, cu o lungime de 102 metri și 16 metri lățime. Poate atinge o viteză maximă de aproximativ 48 kilometri pe oră.

Corveta va putea transporta un elicopter și va dispune de un sistem de control al dronelor. În ceea ce privește armamentul, acesta va fi asigurat de MBDA, principalul dezvoltator de rachete din Europa. Acestea vor fi rachete anti-navă Exocet Block 3, amplasate pe părțile corvetei. În ceea ce privește sistemul anti-aerian, pe cele patru corvete Gowind 2500 ce vor fi operate de Forțele Navale Române, vor fi integrate sistemele VL Mica, dezvoltate tot de MBDA

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel