Motorul F135 de la Pratt & Whitney rămâne în continuare pe avioanele F-35, chiar dacă U.S. Air Force a insistat ca acesta să fie înlocuit

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Motoarele F-135 pe linia de producție a Pratt & Whitney. Sursa foto: P&W.
Motoarele F-135 pe linia de producție a Pratt & Whitney. Sursa foto: P&W.

Compania Pratt & Whitney a primit un contract în valoare de 1,31 miliarde de dolari la 30 septembrie pentru a continua procesul de modernizare pentru motorul F135 destinat avioanelor de luptă F-35. Dacă programul se desfășoară conform așteptărilor, primul motor operațional ar trebui să intre în funcțiune în 2029. 

Actualizarea este concepută pentru a îmbunătăți durabilitatea motorului și pentru a oferi putere sporită și capacități de răcire pentru upgrade-urile Block 4 și viitoarele îmbunătățiri ale avionului de luptă F-35, în toate cele trei variante ale sale.

„Acest contract este esențial pentru continuarea acestui program”, a declarat Jill Albertelli, președinte al diviziei de motoare militare Pratt & Whitney. „Acesta ne permite să continuăm lucrările în faza de reducere a riscurilor.”

În iulie, Pratt & Whitney a finalizat verificarea preliminară a designului ECU F135, marcând o etapă importantă în alinierea dintre companie și F-35 Joint Program Office privind îmbunătățirea designului. Peste 700 de ingineri și manageri de program lucrează acum cu normă întreagă la program pentru a asigura pregătirea viitoare a motorului.

Contractul beneficiază, de asemenea, de un sprijin larg din partea Congresului SUA. „Suntem norocoși să avem sprijin bipartizan și bicameral din partea susținătorilor noștri din Congres, în special din partea delegațiilor din Connecticut și Maine, conduse de senatoarele Susan Collins și Rosa DeLauro”, a declarat Jeff Shockey, vicepreședinte senior al RTX Global Government Relations. „Angajamentul lor ferm față de programul F135 asigură că acesta va furniza capabilități esențiale pentru următoarele decenii.”

Programul F135 joacă un rol-cheie în economia Statelor Unite, susținând peste 57 000 de locuri de muncă în 43 de state. Connecticut și Maine, în special, beneficiază de succesul continuu al programului, care este văzut ca un motor major al creșterii economice în aceste regiuni.

Până în prezent, Pratt & Whitney a livrat mai mult de 1 200 de motoare F135, cu mai mult de 900 000 de ore de zbor înregistrate. Actualizarea ECU va fi încorporată în noile F-35 în faza de producție sau adaptată la aeronavele existente. Această actualizare va fi disponibilă pentru toți operatorii de avioane F-35, asigurându-se că avionul de luptă rămâne o componentă vitală a apărării globale pentru următorii ani.

Anul trecut, U.S. Air Force a decis să nu continue procesul de găsire a unei alternative la motorul avionului de vânătoare. Președintele Joe Biden își manifestase, de asemenea, sprijinul pentru modernizarea motoarelor F135 în propunerea sa de buget pentru 2024.

Întreprinderi concurente precum General Electric au dorit să deschidă competiția pentru un nou motor destinat avionului F-35. Atât GE, cât și Pratt & Whitney au primit contracte în 2016 ca parte a programului Advanced Engine Technology pentru a dezvolta prototipuri. Dar costurile preconizate asociate cu un nou program au complicat planurile Forțelor Aeriene.

Astfel, Pratt & Whitney a devenit singurul furnizor al motoarelor F135. La sfârșitul anului 2023, Departamentul american al Apărării a anunțat că va acorda companiei din Connecticut mai multe contracte succesive pentru a extinde activitatea companiei în cadrul programului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel