Haluk Bayraktar, CEO al Baykar Makina, a declarat că semnarea acestui acord reprezintă un moment important pentru cele două companii. La semnarea acordului a participat o delegație ucraineană, formată din președintele PJSC „Motor Sich” Viacheslav Boguslaev şi proiectantul şef al companiei Ivchenko-Progress, Igor Kravchenko.
Ucraina are o contribuţie majoră la dezvoltarea dronei Akinci – acces UAV fiind cel mai recent produs al industriei militare turce
’’După cum știți, Akinci este sistemul nostru aerian fără pilot, acesta fiind deja furnizat Forțelor Armate Turcești. Acesta este un produs realizat la cel mai înalt nivel tehnologic. Cooperăm efectiv cu Ucraina în ceea ce privește motoarele, în special cu companiile „Ivchenko-Progress” și „Motor Sich”. Este esențial pentru țările noastre să se sprijine reciproc”, a declarat Haluk Bayraktar, CEO al Baykar Makina.
Detaliile acordului nu sunt încă făcute publice, dar trebuie reamintit că, pe 29 august 2021, armata turcă a primit oficial cea mai recentă dronă dezvoltată de către compania Baykar Makina, cunoscută cu denumirea Bayraktar Akinci, care este echipată cu motoare ucrainene AI- 450C .
La începutul acestei luni, în mass-media rusă a circulat un articol, semnat de expertul rus Denis Fedutinov, în care se preciza că participarea Ucrainei la programul de dezvoltare al dronei turce Akinci, ar putea determina Kievul, în viitorul apropiat, să achiziţioneze acest UAV de nouă generaţie şi, de ce nu, să-l utilizeze în Donbas împotriva forţelor separatiste.
Trebuie menţionat şi faptul că Ucraina nu deţine în prezent drone Akinci, acest UAV fiind cel mai recent produs al industriei militare turce. Dar, aşa cum reiese şi din analiza lui Denis Fedutinov, Ucraina a avut o contribuţie majoră la dezvoltarea dronei Akinci, iar o posibilă achiziţie de către armata ucraineană a acestui nou UAV turcesc nu ar trebui să ne surprindă.
Bayraktar Akinci poate zbura la o altitudine de 12.200 metri, anvergura aripii aeronavei este de 20 de metri, greutatea maximă la decolare - 4500 kg. Durata zborului - până la 24 de ore. Viteză maximă - 360 km / h, croazieră - 240 km / h. Sarcina maximă de luptă a dronei Akinci poate ajunge la 1350 de kilograme.
Rusia acordă o atenţie deosebită dronei Akinci, deoarece motoarele instalate pe acest UAV – AI-450T – sunt un produs al biroului ucrainean de proiectare „Progress”. După cum precizează publicaţia Defense Express, motorul AI-450 este conceput pentru elicoptere ușoare și aeronave cu o greutate la decolare cuprinsă între 1500-4000 kg.
Inițial, pentru drona Akinci a fost prevăzută instalarea motoarelor turbo-diesel PD-222 dezvoltate de Tusas Engine Industries (TEI), dar motoarele ucrainene s-au dovedit a fi mai fiabile.
De asemenea, se remarcă faptul că partea ucraineană a contribuit la proiectul UAV Bayraktar Akinci nu numai prin furnizarea de motoare, ci și de materiale compozite.
Printre armele de care dispune o dronă Bayraktar Akinci se numără: bombe Mk-81, Mk-82, Mk-83, inclusiv o versiune a conversiei lor în muniții de înaltă precizie de tip JDAM, bombe ghidate MAM-L și MAM-C – care sunt armele principale pentru UAV-urile Bayraktar TB2.
Bayraktar Akinci poate fi, de asemenea, echipată cu rachete aer-aer ghidate, care îi permit să atace țintele aeriene. Racheta de croazieră SOM-A, care are o autonomie de 250 km, poate fi, de asemenea, instalat pe UAV-ul Bayraktar Akinci.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News