Potrivit Occidentului, Teheranul sprijină de mult timp agresiunea rusă în Ucraina, în special prin furnizarea de drone kamikaze. O analiză Reuters a relatat despre posibila extindere a acestui sprijin la rachete balistice, publicația făcând referire la două surse anonime din serviciile secrete europene.
Zeci de militari ruși sunt instruiți în Iran pentru a utiliza sistemul de rachete balistice cu rază scurtă Fath-360, spun sursele, care adaugă că ar fi vorba de sute de astfel de rachete capabile să livreze 150 de kg de explozibil, la o distanță de aproximativ 100-120 de km, având capacitatea de a ajunge la Mach 4 atunci când se utilizează sisteme de ghidare prin satelit.
„Suntem profund îngrijorați de rapoartele conform cărora Iranul intenționează să livreze Rusiei sute de rachete balistice”, a spus Vedant Patel, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA. Potrivit acestuia, SUA ar considera o astfel de dezvoltare ca o creștere dramatică a sprijinului iranian pentru războiul Rusiei din Ucraina și comunică cu partenerii cu privire la un posibil răspuns.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a declarat acest lucru la începutul săptămânii, ca răspuns la un raport Reuters conform căruia Iranul ar putea începe în curând să trimită sute de rachete în Rusia.
„După cum noi și partenerii noștri am precizat atât la G7 (summit-ul pentru economiile majore) cât și la summitul NATO din această vară, suntem pregătiți să venim cu un răspuns rapid și dur în cazul în care Iranul avansează cu desfășurarea rachetelor balistice”, a spus el. adaugat fara mai multe detalii Patel.
Rachetele balistice iraniene
Alături de Fath-360, se pare că cele două țări au semnat un contract pe 13 decembrie 2023 și pentru un alt sistem de rachete balistice - sistemul Ababil.
În această etapă, totuși, livrările ar urma să fie realizate pentru rachetele balistice Fath-360, care pot transporta un focos de până la 150 de kilograme și au o rază de acțiune de până la 120 de kilometri. Una dintre sursele menționate de Reuters a spus că militarii ruși au călătorit deja în Iran pentru a învăța cum să manevreze rachetele iraniene.
Potrivit Reuters, Teheranul își extinde semnificativ și instalațiile de producție de rachete balistice în zona bazei militare Modares și a complexului de producție de rachete Khojir.
În plus, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și fostul ministru al Apărării Serghei Șoigu a mers săptămâna trecută în Iran pentru a discuta despre securitate și cooperare economică. În practică, aceasta înseamnă pentru Rusia livrări suplimentare de drone, muniție de artilerie și, potrivit unor surse, chiar bombe ghidate, pe care probabil le vor schimba în ajutor pentru programul nuclear al Iranului.
Moscova deține o serie de rachete balistice proprii, dar aprovizionarea cu Fath-360 ar putea permite Rusiei să folosească mai mult din arsenalul său pentru ținte dincolo de linia frontului, în timp ce focoasele iraniene vor fi folosite pentru ținte cu rază mai apropiată, a spus un expert militar.
Acest lucru ar pune o presiune și mai mare pe apărarea antiaeriană ucraineană, forțată să lanseze mai des prețioasele rachete PAC-2 și PAC-3, utilizate de sistemele americane Patriot, dar și rachete Aster 30 folosite de sistemul european SAMP/T, singurele sisteme din Ucraina care pot intercepta ținte balistice.
Fath 360 este un sistem tactic de rachete balistice de la suprafață la suprafață, fabricat în Iran. Proiectat pentru desfășurare rapidă și lovituri de precizie, acest sistem de rachete este o componentă critică a capacităților militare ale Iranului.
Dezvăluit public pentru prima dată în aprilie 2022, Fath 360 este ghidat de satelit, alimentat cu combustibil solid, oferind viteză și precizie ridicate. Acesta joacă un rol vital pentru armata iraniană și Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) în executarea focului de precizie cu rază scurtă de acțiune împotriva apărării aeriene inamice.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News