Distrugătorul american stealth USS Zumwalt se îndreaptă către baza din San Diego unde va trece printr-un nou proces de upgradare.
USS Zumwalt va primi upgradat tehnologic inclusiv prin integrare sistemului hipersonic de arme Conventional Prompt Strike, a anunțat recent U.S. Navy într-un comunicat de presă.
Cei de la Business Insider au dedicat un material problemelor cu care se confruntă USS Zumwalt, în ceea ce privește tunurile de 155 mm pe puntea principală.
Sursa citată amintește că distrugătoarele stealth din clasa Zumwalt au fost inițial proiectate pentru susținerea atacurilor terestre și navale, iar în acest sens au fost înarmate cu tunuri de 155 milimetri. Problema însă e că aceste tunuri nu au muniție.
SUA nu au înarmat tunurile de 155 mm ale distrugătorului USS Zumwalt dintr-un motiv „ridicol”. Problema va fi rezolvată hipersonic
Distrugătoarele USS Zumwalt USS Michael Monsoor din clasa Zumwalt. Foto: U.S. Navy
Cei de la Business Insider consideră motivul acestei situații faptul că muniția este „ridicol de scumpă”.
Cum s-a ajuns aici?
Inițial SUA planificau să achiziționeze 32 de nave, dar în cele din urmă s-a ajuns la 3. Însă acest lucru a făcut ca costul muniției pentru tunuri, mai exact proiectilele cu rază lungă, să ajungă chiar și la 800.000 de dolari pe obuz. Astfel, SUA au fost nevoite să regândească din mers strategia privind înarmarea distrugătoarelor cu tunuri de 155 mm și să le înlocuiască cu un sistem hipersonic.
Cei de la USNI News precizează că producătorul va elimina sistemele de tunuri moderne de 155 mm și le vor înlocui cu sisteme de tuburi de rachete care vor putea fi înarmate și cu rachete hipersonice. Programul hipersonic pentru distrugătoarele Zumwalt se află de mai mult timp în dezvoltare și e de așteptat să fie concretizat în următorii ani.
Programul Convențional Prompt Strike (CPS) dezvoltă un sistem hipersonic cu rază lungă de acțiune care va permite lovirea unei ținte cu o viteză mai mare de 5 Mach (6125 km/h). Sistemul oferă o capacitate mare de a trece de orice apărare antiaeriană.
Zumwalt - cel mai scump și modern distrugător construit vreodată se află în dotarea SUA
Distrugătorul USS Zumwalt, sursă foto: US Navy
SUA dețin deja două distrugătoare stealth din clasa Zumwalt. E vorba despre USS Zumwalt și USS Michael Monsoor. În total vor fi construite trei astfel de nave de război.
USS Michael Monsoor este al doilea distrugător al clasei, după USS Zumwalt, primul distrugător, care poartă și numele clasei, acesta fiind totodată și cel mai scump distrugător construit vreodată.
Costul unei astfel de nave din clasa Zumwalt e estimat între 3.5 și 4 miliarde de dolari.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News