Publicitate
Rusia are ca țintă Republica Moldova și asta se observă mai limpede în ultimii doi ani și jumătate.
Așa cum a relatat în dese rânduri și DefenseRomania, situația din republică este acoperită de media rusă controlată de stat, fiind prezentate constant analize sau interviuri cu personaje pro-ruse din R. Moldova , precum Dodon sau lideri din Transnistria sau Găgăuzia.
Tot mass-media rusă este cea care contribuie la ”suveica” războiului informațional gândit de Moscova. Cum funcționează în acest caz? Oficialii de la Kremlin preiau ”informații din presă” și le dau valoare de adevăr.
Astfel, după ce media rusă de propagandă a lansat informații conform cărora Republica Moldova ar fi avut de gând să desfășoare aeronave F-16 pentru Ucraina în țara sa, MAE rus l-a convocat la sediu pe Șeful misiunii diplomatice a Republicii Moldova de la Moscova.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău, citat de newsmaker.md, însărcinatul cu afaceri a.i al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova a fost convocat, pe 13 august, pentru a avea o discuție privind „informațiile din presă privind intenția Republicii Moldova de a găzdui avioane F-16 pentru Ucraina”.
Chișinăul a precizat că Republica Moldova nu găzduiește și nu va găzdui arme și echipament militar, inclusiv avioane destinate Ucrainei. Totodată i-a recomandat Moscovei „să nu promoveze falsuri despre țara noastră”.
„MAE reamintește că singura țară care menține ilegal trupe și muniții pe teritoriul Republicii Moldova, fără acordul autorităților, este Federația Rusă. Republica Moldova este un stat democratic cu mecanism decizional transparent. Astfel, toate deciziile autorităților Republicii Moldova sunt reflectate și anticipate pe resursele sale oficiale, prin urmare recomandăm ministerului de externe rus să se informeze despre Moldova din surse oficiale”, au comunicat reprezentanții Chișinăului.
Cascadă de informații false la adresa R. Moldova
Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, ministerul de externe rus „se informează din știrile false din mediul online”. „MAE își exprimă regretul față de această dezinformare și îi solicită ministerului de externe de la Moscova să nu promoveze falsuri despre țara noastră”, se mai arată în comunicat.
”Republica Moldova este un stat neutru și instituțiile ei vor respecta în continuare principiul neutralității”, au conchis reprezentanții Chișinăului.
În ianuarie 2024, unele canale de Telegram au scris că avioane ucrainene F16 vor staționa la Aeroportul Mărculești iar ministrul Apărării de la Chișinău, Anatoli Nosatîi, a dezmințit informația. Potrivit acestuia, informația a fost răspândită de „politicieni care vor să destabilizeze situația din țară”.
Publicația a amintit că de la începutul anului, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a infirmat nu o dată informațiile care au apărut pe rețelele de socializare că președintele Maia Sandu, ar fi permis tranzitul avioanelor de luptă F-16 prin Moldova. Reprezentanții Ministerului Apărării de la Chișinău au numit informația „dezinformare cu caracter provocator” și care are scopul „de a induce frica în societate”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News